Hacking

Van mailaccounts, profielen van socialenetwerksites, enz.

Hacken is het ongeoorloofd binnendringen in een computersysteem. Wanneer criminelen erin slagen jouw paswoord en logingegevens te verkrijgen, hacken ze nadien jouw mail account, jouw profiel, etc.

Hackers maken soms gebruik van een groot aantal 'zombiecomputers'. Dat zijn meestal slecht beveiligde computers van eindgebruikers of kmo's die geïnfecteerd zijn met een Trojaans paard. Een Trojaans paard is een programma waardoor een crimineel vanaf het internet commando's kan sturen naar een willekeurige computer. Ook jouw computer kan in zo'n netwerk ingeschakeld worden. De hacker krijgt zo volledige controle over je computer en heeft toegang tot je gegevens.

Bescherm je dus tegen hacking, want zodra iemand toegang heeft gekregen tot je computer, is alles mogelijk: de dader kan gewoon rondsnuffelen, maar hij kan je computer ook voor illegale activiteiten gebruiken of je bestanden vernietigen

Belang van een sterk wachtwoord

De lijst is lang van accounts en sites waarvoor je een wachtwoord nodig hebt om in te loggen. Hackers kunnen proberen je account te kraken om mails of berichten in jouw naam de wereld in te sturen, online betalingen uit te voeren, enzovoort. Je zorgt er dus beter voor dat je wachtwoord sterk genoeg is zodat het niet zomaar kan 'gekraakt' worden.

Een sterk paswoord voldoet aan volgende voorwaarden:

  • lang genoeg: hoe meer karakters, hoe moeilijker te kraken;
  • bestaat uit verschillende tekens: gebruik hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens (zoals leestekens);
  • is voor elke account verschillend.

Tips voor een sterk én veilig wachtwoord vind je op deze site.

Je kan je wachtwoorden ook testen op hun sterkte op deze site.

Indien je een paswoord gebruikt dat te zeer voor de hand ligt (bijvoorbeeld jouw geboortedatum, de naam van je hond, van je kinderen, etc) en dit kan teruggevonden worden in publieke bronnen op het internet (je hebt bijvoorbeeld een niet-afgeschermd profiel waarin je deze gegevens publiek maakt), dan vinden ook de criminelen dit en gebruiken het om toegang te nemen tot jouw account.

Ongeveer 80% van alle computers ter wereld zijn besmet met malware (kwaadwillige software), zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is. Deze malware kan alle gegevens registreren die je intikt op het klavier, of kan de bestanden waarin je jouw paswoorden opslaat lezen. Op die manier worden ze ongemerkt gestolen en wordt jouw account gehackt;

Na de hacking gebruiken de criminelen jouw account om spam te versturen, SOS-mails naar jouw contacten te zenden, mensen op te lichten, en andere criminele feiten te plegen.

Slachtoffer?

  • Doe aangifte bij de politie.
  • Je kan zelf reeds, in afwachting van de politie-interventie en in de mate van het mogelijke, zoveel mogelijk bewarende maatregelen nemen om het bewijsmateriaal veilig te stellen en het gehackte systeem loskoppelen van internet of andere telecommunicatiesystemen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.