Moet mijn kat gesteriliseerd/gecastreerd worden?

Sinds 1 september 2014 is het verplicht om elke kat die verkocht of weggegeven wordt, te voorzien van een chip, ze te registreren en ze ook te laten steriliseren/castreren.

Deze sterilisatieplicht werd op 1 april 2018 uitgebreid, met een verplichte sterilisatie voor de leeftijd van 5 maanden oud. Deze sterilisatie wordt dan door de dierenarts genoteerd op je CatID. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Een uitzondering geldt enkel voor katten die verkocht worden aan een kweker of katten die geëxporteerd worden.

Waarom is een sterilisatie/castratie van katten verplicht?

Katten zijn heel vruchtbare dieren die zich heel snel voorplanten, waardoor de eigenaar dus snel en onverwacht met een nest katjes kan komen te zitten. Doordat er dan meer katten zijn, dan dat er mensen zijn die een kat wensen, ontstaat er een kattenoverschot. Veel van die katten komen dus, als zwerfkat, op straat terecht. Deze zwerfkatten veroorzaken veel overlast zoals, uitwerpselen achter laten, vuilzakken open scheuren, …

Een sterilisatie/castratie heeft niet alleen voor de maatschappij voordelen, maar ook voor de gezondheid van je kat. Vruchtbare katten, beginnen onder invloed van hun hormonen vervelend gedrag te vertonen, zoals sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven, vechten, rusteloos zijn en janken. Ook de kans op ziekten, zoals baarmoederontstekingen, melkklierklachten, seksueel overdraagbare ziektes, wonden van het vechten en abcessen wordt aanzienlijk verkleind.

Meer info over bijkomende voordelen van het laten castreren/steriliseren van je kat, kan je vinden op: Huisdierinfo

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.