Gebruik van de parkeerkaart voor personen met een handicap

  • De parkeerkaart is een persoonlijke kaart die je (als chauffeur of passagier van een voertuig) bepaalde voordelen geeft bij het parkeren. Niemand anders mag van deze kaart gebruik maken tenzij je zelf in het voertuig zit.
  • Je moet je parkeerkaart duidelijk zichtbaar vooraan in het voertuig (op het dashboard) leggen. Het symbool van de persoon in een rolstoel moet zichtbaar zijn.
  • Je parkeerkaart is in principe levenslang geldig. Onder het symbool van de persoon in een rolstoel staat dan “geldigheidsduur: onbepaald”. Maar als bij de geldigheidsduur een specifieke datum staat vermeld, dan kan je de kaart slechts gebruiken tot die datum. Als je kaart een beperkte geldigheidsduur heeft en je wenst een nieuwe kaart aanvragen, moet je dat doen 6 maanden voor het verstrijken van de oude kaart. Hiervoor kan je terecht bij op de website van het Directoraat-generaal Personen met een handicap.
  • Als je gezondheidstoestand verbetert en je voldoet niet meer aan de voorwaarden (bv. omdat je mobiliteit is verbeterd), moet je de kaart terugsturen. Ook in geval van overlijden moet de kaart (door een familielid/naaste/…) worden teruggestuurd naar het adres dat vermeld staat (links onderaan de voorzijde) van de parkeerkaart.
  • Als jouw kaart beschadigd is en bij diefstal of verlies, kan je bij het Directoraat-generaal Personen met een handicap een nieuwe kaart vragen. Bij diefstal of verlies van de kaart dien je vooraf een attest van verlies/diefstal af te halen bij je lokale politie.
  • Als de politie vaststelt dat je kaart onrechtmatig gebruikt wordt (bv. iemand gebruikt jouw kaart terwijl je niet in de wagen zit, er wordt een kopie gebruikt, de kaart is vervallen,...), kan de kaart worden afgenomen. De politie beschikt over een handige app waarmee men snel controle kan uitoefenen.
  • Opgelet : Wanneer je de kaart niet (meer) in je bezit hebt, mag je niet (meer) parkeren op een voorbehouden plaats!  Je kan hiervoor een boete oplopen!

Je kan met verdere vragen steeds terecht bij het Directoraat-generaal Personen met een handicap.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.