Hoe kan ik een ruzie met mijn buren oplossen?

Heb je problemen met jouw buren? Probeer het dan eerst samen op te lossen. Vaak wordt direct de politie gebeld zonder de buren te spreken. Ervaring leert dat een goed gesprek volstaat om conflicten op te lossen of te voorkomen.

Hoe ontstaat een burenruzie?

Vaak beginnen irritaties met een kleinigheid. Zoals harde muziek, blaffende honden of rommel in het trappenhuis of het plantsoen. Als buren hierover niet met elkaar praten, kan zo’n kleinigheid uit de hand lopen. Buren krijgen ruzie en een situatie kan escaleren.

Hoe kan ik een ruzie met mijn buren oplossen?

  1. Praat en ga in dialoog

    Soms is de hinder gebaseerd op onwetendheid of op misverstanden.
  2. Schakel een bemiddelaar in

    Als de dialoog niets oplevert, dan kan je een bemiddelaar inschakelen. Dit is meestal gratis. Contacteer hiervoor de milieudienst van je gemeente.
  3. Meld deze klacht officieel

    Lukken deze eerste twee stappen niet? Dan kan je formele actie ondernemen door je klacht officieel te melden. De meeste gemeenten hebben hiervoor een centraal meldpunt dat je telefonisch of per mail kan bereiken.
  4. Schakel het vredegerecht in

    Als laatste stap kan je het gerecht inschakelen om een uitspraak te doen over het probleem. Richt je daarvoor tot het vredegerecht. Dit hoeft niet automatisch te leiden tot een proces. Het probleem kan mogelijk ook worden opgelost via een verzoeningsprocedure. 
  5. Schakel de burgerlijke rechtbank in

    Als alle voorgaande stappen niets hebben opgeleverd, kan je je eventueel nog wenden tot de burgerlijke rechtbank.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.