Partnergeweld

Relaties tussen mensen vereisen vaak veel werk en kunnen soms ontaarden in problematische relaties. Soms kunnen problemen niet onderling worden opgelost en is de hulp/tussenkomst van een andere nodig.

Als samenleven een lijdensweg wordt (relatieproblemen kunnen binnen elk koppel voorkomen), blijf er dan niet mee zitten. Weet dat er oplossingen bestaan. Praat erover. Je staat er helemaal niet alleen voor. Vandaag de dag bestaan er heel wat organisaties en instanties waar je terecht kan en die je met raad en daad kunnen bijstaan.

  • Teleonthaal: zij staan 7 dagen op 7 en 24u op 24u ter beschikking om naar mensen te luisteren en bij te staan met raad, ook online. Bovendien is dit een anoniem gesprek. Goed om weten is dat zo’n gesprek niet traceerbaar is op het telefoonfactuur én dat het gratis is, ook als je belt met een GSM.
  • Centrum algemeen welzijn (CAW): hier kan je terecht voor allerlei vragen en problemen. Contact opnemen is zeer eenvoudig door de lage hulpverleningsdrempel. Bovendien is de eerste hulp gratis. Het CAW biedt vertrouwelijke en vrijwillige hulpverlening. Zij hebben tal van afdelingen waaronder crisisopvang, vluchthuis, slachtofferhulp, jongeren advies centrum, bezoekruimte, ...
  • je huisarts: zoals bij elk gezondheidsprobleem, zal een huisarts – naast het geven van medisch advies en de eerste zorgen – naar je luisteren, je helpen om je situatie op te helderen en je eventueel doorverwijzen naar gepaste hulpverlening. De arts kan je een "medisch attest bij fysiek geweld" verstrekken met de vaststelling van je fysieke en mentale situatie door het ondergane geweld. Ook wanneer je je verwondingen laat vaststellen bij de spoeddienst van een ziekenhuis laat je best zo'n medisch attest invullen. Vaak hebben ziekenhuizen een eigen versie van dit medisch attest (zoals het "medisch attest voor politie" van het AZ Oudenaarde).

    Ga na of je arts ook het aantal dagen arbeidsongeschiktheid noteert. Zelfs indien je niet werkt geeft dit aan de Procureur des Konings een zeer goed beeld van de ernst van de feiten. Indien je dit wenst kan je je arts vragen om dit attest bij je dossier te bewaren. Zelfs indien je niet onmiddellijk klacht wil indienen kan dit attest zeer nuttig zijn indien je dit nog later wil doen. Aangezien de arts door het beroepsgeheim gebonden is zal hij of zij nooit op eigen initiatief stappen ondernemen. Jij blijft altijd degene die beslist welke stappen er verder worden ondernomen.

  • Politie: je kan ons steeds contacteren via het nummer 101 als je je in een crisissituatie bevindt. 

  • 1712 - geweld kan stoppen: hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ervaren hulpverleners van de centra voor algemeen welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp.

  • Nuttige website: https://www.horenzienenpraten.be/

Scheiden?

Wanneer relatieproblemen in zulke mate escaleren dat samenleven onmogelijk wordt, dan is een scheiding soms de enige uitweg. Ook dit is een ingrijpende verandering, zowel voor jezelf, je partner als voor je kinderen. Ook hier sta je niet alleen voor. Er zijn tal van personen die je kunnen bijstaan op allerlei vlakken.

Meer praktische info vind je ook in de brochure "Wat te doen bij een scheiding?" (pdf, 928 KB)

De familierechtbank is sinds 1 september 2014 operationeel in het hele land en is voortaan bevoegd voor zowat alle geschillen die betrekking hebben op het familieleven (op enkele zeldzame uitzonderingen na). Binnen elke rechtbank van eerste aanleg wordt er een familie- en jeugdrechtbank opgericht. Elk gerechtelijk arrondissement zal er dus een hebben.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.