Gemachtigd opzichter

Een veilige schoolomgeving belangrijk? Absoluut. Volg de opleiding tot gemachtigd opzichter en help kinderen heelhuids de straat over tot aan hun schoolpoort.

Wat is een gemachtigd opzichter ?

Aan de schoolpoort heb je ze zeker al opgemerkt: de gemachtigde opzichter is een vrijwilliger die de kinderen op een veilige manier helpt oversteken. Je herkent hem/haar aan fluohesje, het klein verkeersbordje rond wit bord met rode rand en zijn driekleurige armband. In praktijk zijn het veelal leerkrachten die deze taak vervullen maar het kan eigenlijk door iedereen: (groot)ouders, leden van het oudercomité, gepensioneerden, vrijwilligers, begeleid(st)ers van personen met een beperking, …

De gemachtigd opzichter heeft een machtiging nodig van de burgemeester van de gemeente waar hij/zij deze taak wil vervullen. Deze machtiging verkrijgt men maar na het volgen van een opleiding gemachtigd opzichter. De gemachtigd opzichter is tenminste 18 jaar oud.

Wat houdt de opleiding in ?

De opleiding bestaat uit een theoretisch luik (2u) en een praktijkgedeelte (1u) en wordt tweemaal per jaar georganiseerd door de Lokale Politie Vlaamse Ardennen. Bij meerdere aanvragen kunnen extra sessies gepland worden. Het theoretisch gedeelte omvat de taak van de gemachtigd opzichter, wetgeving rond voetgangers en fietsers en het oversteken, zien en gezien worden, verkeersinzicht en praktische tips. Daarna wordt in het praktijkgedeelte aangeleerd hoe je stap voor stap deze taak uitvoert, we gaan daarna dan ook de openbare weg op en na een laatste demo gaan de kandidaten zelf aan de slag !

Inschrijven opleiding gemachtigd opzichter ?

De eerstvolgende sessie die gepland staat is op woensdag 11/12/2024 van 18.30 tem 21u  in het politiegebouw Lokale Politie Vlaamse Ardennen, Minderbroedersplein 1, Oudenaarde. Ongeveer een maand voor de volgende les krijgen de scholen nog een mail met een aankondiging van deze les.

Inschrijven kan via deze Gemachtigd opzichter - opleiding 11 december 2024.

Je kan enkel de opleiding volgen als je vooraf bent ingeschreven.

Ongeveer een week voor de les krijg je nog een herinneringsmail.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.