Een verhaal van verdraagzaamheid en verantwoordelijkheidszin!

De laatste tijd ontvangt politiezone Brakel – Horebeke – Maarkedal - Zwalm steeds meer meldingen over lawaaihinder en storend verkeer op landbouwwegen. De doortocht van zware 4x4 voertuigen tijdens de nachtelijke uren, het achterlaten van modder op de rijbaan, luid ronkende motoren, onverantwoord rijgedrag... het zijn slechts enkele van de klachten.

4x4

Via sensibilisering en preventie willen de vier gemeenten zich engageren om onveilige situaties te voorkomen tussen grote zware 4x4 voertuigen en zwakke weggebruikers op smalle onaangepaste wegen.



De doortocht van 4x4-voertuigen zorgt, in de meeste gevallen, voor schade aan het onverharde wegdek. Jammer genoeg geven diverse gebruikers van dergelijke voertuigen niet altijd blijk van de nodige verantwoordelijkheid en realiteitszin. Wanneer het wegdek drassig is zorgt de passage soms zelfs voor blijvende schade aan de wegen. Het wordt nog erger wanneer men, om deze wegen te vermijden, gebruik gaat maken van de aanliggende percelen.



De politie ontving beelden van toestanden die echt niet door de beugel kunnen!



Het is het gedrag van de bestuurders zelf dat zal bepalen welke wegen in de toekomst zullen toegankelijk blijven. Wanneer de regels niet nageleefd worden zal de politie optreden!



Het gebruik van aardewegen is, zolang er geen verbodsbord staat, toegelaten voor iedereen. Maar in artikel 7.2 en 7.4 van de Wegcode KB 01.12.1975 staat te lezen dat de weggebruikers zich zo moeten gedragen op de openbare weg dat ze geen hinder of gevaar veroorzaken voor de andere weggebruikers. Ook dat zij alle maatregelen moeten treffen waardoor beschadiging van de weg kan vermeden worden en desnoods een andere weg volgen.



Wil jij er mee voor zorgen dat andere personen geen last hebben zodat je je hobby kan blijven uitoefenen?



Bekijk zeker onderstaande tips in het veiligheidscharter van Trans Euro Trail®.



https://transeurotrail.org/tet-code-conduct/#1575669771846-b41b9050-d259