Politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm zegt nee tegen zwerfvuil en sluikstort!!

Tijdens de week van de handhaving op zwerfvuil en sluikstort lassen we extra controles in.

Het gemeentepersoneel en de politie slaan volgende week de handen in elkaar en zullen extra aandacht besteden om sluikstort tegen te gaan.  Dit allemaal om duidelijk te maken dat zwerfvuil en sluikstort achterlaten echt niet kan. Onze politiezone en de gemeentebesturen zeggen volmondig nee tegen zwerfvuil en sluikstort.

mooimakers

 

Van 5 tot 11 oktober roept Mooimakers voor het vierde jaar op rij handhavers in heel Vlaanderen op om een week lang extra aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstort tijdens de Week van de handhaving. Niemand wordt graag aangesproken op zijn of haar gedrag. Mooimakers roept met haar campagne dan ook op om je verantwoordelijkheid te nemen en er zelf voor te zorgen dat je niet aangesproken wordt. Je luistert beter naar je innerlijke stem die zegt dat je beter geen afval op de grond gooit.

 

In heel Vlaanderen zetten meer dan duizend handhavers en ander gemeentepersoneel extra controles op, spreken ze overtreders aan op hun gedrag én belonen ze degene die hun afval op de correcte manier laten inzamelen. Mooimakers ontving in de loop van de voorbije twee maanden meer dan 62 registraties voor 252 acties in 111 gemeenten, en er komen dagelijks nog acties bij. “Door deze “flits”actie willen wij samen met Mooimakers de problematiek van zwerfvuil en sluikstort opnieuw extra onder de aandacht brengen en dan vooral ook meegeven dat dit niet zomaar ongestraft kan gebeuren”.

 

Vorig jaar werden tijdens de Handhavingsweek ruim 1.000 pv’s opgesteld en nog eens zoveel aanmaningen gegeven. Camera’s werden ook ingezet met een 100-tal betrappingen als resultaat.

 

“Het opruimen van zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen kost handenvol geld. Een kost voor het opruimen van afval dat door slechts enkelen wordt veroorzaakt. Daarbovenop een kost die we kunnen vermijden door het juiste gedrag te vertonen, namelijk je afval in de correcte vuilnisbak gooien”, zegt Els Gommeren, coördinator Mooimakers.

 

Denk dus twee keer na voor je nog eens een peuk achteloos wegschiet, of je huisvuil achterlaat aan de glasbol, in de berm of in een straatvuilnisbakje.