Wandelen en houden van honden: wat mag en wat kan niet?

Honden hebben aan mensen veel te bieden: vriendschap, bescherming, wandelplezier, gezelligheid. Onze trouwste viervoeter vraagt ook aandacht, gepaste voeding, beweging, zorg, discipline. Soms veroorzaakt het dier overlast (overmatig geblaf, hondenpoep, weglopen, agressie) en brengt hij zijn baasje in problemen. 

Wij geven een overzicht van de regelgeving in onze politiezone, geldend voor de gemeente Brakel, Horebeke, Maarkedal en Zwalm.

honden

Hoofdstuk 3: De openbare gezondheid Afdeling 19 – Honden (art. 51 - 57) 

  • Artikel 51

Het is verboden honden onbewaakt vrij te laten rondlopen op het openbaar domein en alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. 

De begeleider dient de hond zodanig te bewaken dat hij hem op elk ogenblik zou kunnen beletten om personen of dieren te intimideren of lastig te vallen, voertuigen te bespringen of private eigendommen te betreden.

  • Artikel 52 

Honden dienen op het openbaar en privaat domein van de gemeente, altijd aan de leiband te worden gehouden.  

Deze verplichting geldt niet voor: 

  • honden gebruikt voor de jacht 
  • reddingsoperaties bij rampen of ongelukken 
  • honden die een kudde begeleiden 
  • honden van politiediensten

 

  • Artikel 53

Kwaadaardige, agressieve of gevaarlijke honden moeten gemuilkorfd worden door de eigenaar of de begeleider zodra ze op het openbaar domein of openbare plaatsen komen. Voor honden van politiediensten en erkende bewakingsondernemingen geldt hierop een uitzondering. Onder agressieve, kwaadaardige of gevaarlijke hond wordt begrepen: elke hond die, wanneer hij vrij zou rondlopen, zonder enige provocatie op een duidelijk en onmiskenbaar dreigende wijze naar iemand toeloopt; elke hond die iemand aanvalt, bijt of verwondt zonder provocatie of uitlokking; elke hond die reeds iemand heeft verwond of aangevallen zonder provocatie of uitlokking; elke hond die een ander huisdier verwondt of aanvalt zonder provocatie of uitlokking.

  • Artikel 54 

De toegang met honden is verboden tot openbare gebouwen, met uitzondering van: 

  • Visueel gehandicapten of ander mindervaliden met hun geleidehond, politiediensten en erkende bewakingsondernemingen met waak-, speur- en verdedigingshonden en de reddingshonden van hulporganisaties. 
  • Personen belast met het africhten van geleidehonden, bestemd voor visueel gehandicapten of andere mindervaliden en die daartoe een passend attest kunnen voorleggen. 

Op het eerste verzoek van de politiediensten moeten de begeleiders hun hond verwijderen van de plaatsen waar veel mensen samenkomen.

  • Artikel 55 

Wie vaststelt dat zijn hond verdwenen is, moet onmiddellijk de politiediensten inlichten. Onbewaakt loslopende honden, die op het openbaar domein of openbare plaatsen aangetroffen worden, worden door toedoen van of in opdracht van het gemeentebestuur gevangen en overgebracht naar een dierenasiel. Alle hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de eigenaar, bezitter, bewaker of houder van het dier. A.P.R. op GAS 1,2 & 3 15 Dieren die een gevaar betekenen voor het leven en de lichamelijke integriteit van personen en de veiligheid van goederen in een publiek toegankelijke plaats worden aan de eigenaar, bezitter, bewaker of houder onttrokken, die er niet langer vrij kan over beschikken, zolang dat met het oog op de handhaving van de openbare rust en/of veiligheid en/of voor het leven en de lichamelijke integriteit van personen of dieren en/of veiligheid van goederen vereist is. Alle hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de eigenaar, bezitter, bewaker of houder van het dier. Dolle honden worden in opdracht en op kosten van hun houders door een dierenarts geëuthanaseerd. Wanneer zij nalaten dit te doen, zal het gemeentebestuur in hun plaats optreden. Alle hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de eigenaar, bezitter, bewaker of houder van het dier.

  • Artikel 56 

Elke houder van een hond of enig ander dier, hetzij als eigenaar, bezitter, bewaker of houder, dient passende maatregelen te nemen om te beletten dat het dier zou ontsnappen van een privaat erf naar een ander privaat erf of naar het openbaar domein. De houders van honden zijn verplicht hun dieren op een degelijke wijze onderdak en verzorging te verschaffen en dienen de passende maatregelen te nemen opdat de hond of honden geen abnormale hinder voor de buren veroorzaken door aanhoudend geblaf of ander aanhoudend geluid.

  • Artikel 57 

Het is verboden honden te tergen of op te hitsen.

Het volledige algemeen politiereglement voor de gemeenten van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm 

Geen regelgeving, zonder sancties of maatregelen van diverse aard. Overtredingen van het politiereglement worden veelal beteugeld met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). Veelal is dat een proces-verbaal waarvan de boete kan oplopen van 25 tot 250 euro. 

Wanneer alle andere maatregelen falen, kan de burgemeester eveneens tussenkomen. Veelal zal hij dat doen bij effectief agressieve honden die een gevaar vormen voor de openbare veiligheid. Zijn maatregelenpakket is uitgebreid, divers en wordt aangepast aan de noodwendigheden, zoals inbeslagname en heropvoeding van de hond bevelen, verbod geven om gedurende een bepaalde periode een hond te houden, verplichten de hond van de hand te doen, eisen van een maatregelenpakket om te vermijden dat de hond de eigendom verlaat.

Labels