Dringende hulp slechthorenden

1. SMS voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking

Als je doof of slechthorend bent of een spraakgebrek hebt, maakt dat het moeilijker zo niet onmogelijk om zelf de nooddiensten te contacteren via een gewone spraakoproep. Daarom hebben de federale overheidsdiensten Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken en de geïntegreerde politie ervoor gezorgd dat de noodcentrales eveneens bereikbaar zijn via SMS. Deze dienst is gratis en gereserveerd voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking. Het is echter niet mogelijk om te SMS'en naar de traditionele noodnummers 112, 100 en 101.

Ben je doof, slechthorend of heb je een spraakbeperking, dan kan je bij dringende hulp SMS'en naar specifieke nummers die je kan opvragen via SMS of e-mail. Als je de specifieke nummers opvraagt via SMS of e-mail, verklaar je daarmee op erewoord dat je zelf de noodoproepcentrales niet via een spraakoproep kunt contacteren.

Bekijk via deze link de video in gebarentaal die uitlegt hoe je de specifieke nummers kan opvragen en hoe de SMS dienst werkt. (http://www.112.be/nl/sms)

2. Dovenfax

Ook de noodfax kan nog steeds gebruikt worden.

De noodfax is een voorgedrukt formulier dat doven, slechthorenden en slechtsprekenden kunnen gebruiken om iets te melden aan de hulpdiensten. Deze fax kan je in geval van nood invullen en faxen naar de hulpdiensten. Je zorgt er best voor dat je altijd een exemplaar van de noodfax bij je faxtoestel hebt klaarliggen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 42 60 00.