Huishoudelijk reglement BIN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BIN 

Politiezone BRAKEL – HOREBEKE – MAARKEDAL - ZWALM

Wat is een BIN ? Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie in een afgelijnd gebied dat bijdraagt tot volgende doelstellingen : het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoel, het bevorderen van het sociaal buurtgevoel en het verspreiden van de preventiegedachte.

Doelstellingen van een BIN: Om de doelstellingen te bereiken zal een BIN wederzijds informatie uitwisselen tussen de politiediensten en de BIN-leden via een vooraf besproken communicatieplan (dat beschreven staat in het charter van het BIN) en tevens preventietips verspreiden.

Welke communicatiemiddelen kunnen gebruikt worden? Misdrijven en verdachte handelingen worden onmiddellijk aan de politiediensten gemeld via het nummer 101. De politiediensten hebben de plicht om de bron van de informatie anoniem te houden. Het beoordelen en beheren van de informatie en aangiften of klachten komt enkel de politiediensten toe. De beslissing tot het opstarten van een BIN-bericht (SMS of E-MAIL) en de te nemen maatregelen ligt bij de politiediensten. De politiediensten zorgen ervoor dat alle berichten, die aanleiding geven tot het opstarten van een BIN-bericht, ter beschikking worden gesteld van de BIN-leden via Be-Alert. De politiediensten zorgen ervoor dat een degelijke feedback verzekerd wordt naar het BIN toe betreffende de binnen het netwerk verkregen informatie.

Lidmaatschap: Iedereen is vrij toe te treden en kan zich op een positieve manier inschrijven in het BIN-project. Het BIN-lid kan zijn lidmaatschap op gelijk welk ogenblik beëindigen. Het BIN is geen burgerwacht en voert geen patrouilles uit. De BIN-leden kunnen geen politionele taken op zich nemen of optreden in naam van de politiediensten. Een BIN mag ook geen partijpolitieke doelstellingen dienen. Wanneer leden van het BIN hun verantwoordelijkheden te buiten gaan of er onaanvaardbare handelingen zouden gebeuren, kan de gemandateerde politiebeambte een maatregel opleggen. Bij problemen zijn er drie mogelijke sancties: een schriftelijke berisping, een tijdelijke schorsing of een permanente schorsing. De leden kunnen hun lidmaatschap duidelijk maken door het gebruik van de BIN-sticker.

Privacy: De persoonlijke gegevens van de BIN-leden waarover het BIN beschikt zullen enkel gebruikt worden voor de BIN-werking. De persoonlijke gegevens van de BIN-leden mogen nooit overgedragen of gebruikt worden voor andere doeleinden dan waarvoor de lijst werd opgericht, en dit conform de wet op de privacy & de Europese privacywet (de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)). Enkel de bevoegde medewerker van de politiezone Brakel – Horebeke – Maarkedal - Zwalm en de leden van het BIN-bestuur zullen toegang hebben tot de ledenlijst en kunnen de lijst beheren. Het BIN-lid kan steeds op eenvoudig verzoek zijn gegevens laten wijzigen of laten verwijderen.

Evaluatie: Het BIN-project zal regelmatig geëvalueerd worden in samenspraak met de leden, de coördinatoren, de politiediensten en de lokale overheid.

Dit huishoudelijk reglement is opgesteld volgens de bepalingen in de omzendbrief van 2010 betreffende buurtinformatienetwerken van de Minister van Binnenlandse Zaken en het lokale charter dat de samenwerking van het BIN met de lokale overheid en de politiediensten vastlegt.

Eén exemplaar van dit huishoudelijk reglement zal door het BIN-lid ondertekend worden en terugbezorgd worden aan de coördinator of politiezone. Het BIN-lid krijgt daarna via mail of post een kopie van zijn inschrijvingsformulier.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 42 60 00.