Stopstrepen en haaientanden staan er ook voor (brom)fietsers

Dat je voor een rood verkeerslicht als bestuurder moet stoppen is voor iedereen duidelijk.

Vaak duidt een witte stopstreep aan waar je als bestuurder moet stoppen. De wegcode bepaalt heel duidelijk dat je tijdens de (oranje) rode fase van de verkeerslichten hier moet wachten tot het weer groen wordt. Zoals veel verkeersregels die voor auto's gelden ook voor fietsers en bromfietsers van kracht zijn, geldt dat ook voor deze regel.

De stopstreep ligt vaak enkele meters voor de hoek van het kruispunt, om zo grotere voertuigen voldoende ruimte te geven bij het afslaan.

Een stopstreep bestaande uit omgekeerde driehoeken (de zgn. "haaientanden") vergezeld van een verkeersbord B 1 (omgekeerde driehoek) betekent dat je voorrang dient te verlenen aan bestuurders die uit de dwarsrichting komen. Hier zijn geen uitzondering voor fietsers voorzien in de wegcode.

De verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij alle weggebruikers, ook automobilisten, maar probeer het samen met ons zo veilig mogelijk te houden. Dat is ons gemeenschappelijk doel.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Brakel - Horebeke - Maarkedal - Zwalm via het contactformulier of telefonisch via 055 42 60 00.