Gauwdiefstal

Gauwdieven: je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. In de bus, in winkels, restaurants, cafés of gewoon buiten op straat, ze slaan overal hun slag, zodra ze daar ook maar enigszins de kans toe zien. Ze gaan daarbij snel en snugger te werk, alleen of in groep. Hun grootste succesfactor: afleiding! Let daarom steeds goed op en laat je niet afleiden want dieven passen hun eigen trucjes toe.

Tips

 • Zakkenrollers maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat bij het in- en uitstappen van de bus of de tram. Houd daarom je abonnement, rittenkaart of geld klaar zodat je je tas niet moet openen en je portefeuille niet moet boven halen op een moment dat je minder aandachtig bent. Haal je je portefeuille toch boven om te betalen, laat dan de inhoud zo weinig mogelijk zien aan de omstaanders.
 • Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen. Wees daarom extra waakzaam bij grote drukte aan de halte of op de tram of de bus en blijf aandachtig als er personen dicht bij jou staan.
 • In uitgaansbuurten maken gauwdieven wel eens gebruik van de 'Zidane'-truc. Potentiële slachtoffers worden na of tijdens een nachtje stappen benaderd door (meestal) twee mannen. Zij proberen de aandacht te trekken door te 'schijnvoetballen', zonder bal. Ze pretenderen hierbij plezier te maken en nemen het slachtoffer vast om een vreugdedansje of voetbalchoreografie te doen. Daarna verdwijnen ze even snel als ze gekomen zijn en wat later ontdekt het slachtoffer dat zijn / haar portefeuille of gsm gestolen is. Wees dus alert als onbekenden ongewenst dicht bij jou in de buurt proberen te komen, ook al lijkt het een spel.
 • In restaurants, op café of op terrassen durven gauwdieven de 'rug-aan-rug'-truc te gebruiken. De dader komt dan op de stoel achter het slachtoffer zitten en legt zijn jas als afleiding over de stoelleuning om zo ongezien bij de jaszakken of de handtas van het slachtoffer te kunnen.
 • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer je toevallig wordt aangelopen of wanneer er in je omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding ontstaat.
 • Persoonlijke papieren die je niet verplicht bij je moet hebben, laat je best thuis. Als je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de kust of de Ardennen en daarbij enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer, is het veiliger je rijbewijs die dag uit je portefeuille te halen.
 • Laat je handtas of rugzak nooit onbewaakt achter wanneer je op de bus of de tram zit, wanneer je winkelt of wanneer je uitgaat?
 • Sluit je handtas altijd goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd (tegen het lichaam). Of je nu wandelt, stilstaat of zit, hou je handtas steeds in het oog en hou ze dicht tegen je aan. Draag je handtas nooit aan de straatkant.
 • Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer je deze zakken afsluit. Haal je je portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan de omstanders.
 • Bewaar je bankkaarten, je sleutels, en documenten waarop je adres aangeven is, niet allemaal samen. De (pin)code van je bankkaarten(en) kan je best uit het hoofd leren.
 • Beperk de hoeveelheid baar geld die je bij hebt en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten, ze zijn een veilig betaalmiddel.

Wat nu gedaan?

Word je toch het slachtoffer van gauwdieven?

Wend je dan tot het dichtstbijzijnde commissariaat om aangifte te doen van de diefstal en om klacht neer te leggen. Misschien kan je door een snelle aangifte mee helpen voorkomen dat de gauwdieven dezelfde dag nog meer slachtoffers maken.

Het verlies of de diefstal van je krediet- of bankkaart meld je best zo snel mogelijk telefonisch bij Card-Stop via het nummer 070 344 344. Deze dienst is permanent 24/24 7/7 bereikbaar.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 42 60 00.