Kentekenplaat verplicht voor bromfietsen?

Sinds 31 maart 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen die in België in het verkeer worden gebracht, worden ingeschreven. Voortaan geldt deze verplichting ook voor de bromfietsen en lichte vierwielers aangekocht vóór 31 maart 2014. Vanaf 11 december 2015 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers die in België aan het verkeer deelnemen, verplicht een kentekenplaat dragen. Hiertoe zal er gedurende een jaar een regularisatieprocedure zijn dus je hebt nog tijd tot 11 december 2016 om je bromfiets in te schrijven.

Deze maatregel wordt ingevoerd om de verkeersveiligheid te versterken: alle betrokken voertuigen zullen op deze manier verzekerd zijn en de identificatie van het voertuig en de bestuurder(s) wordt gemakkelijker.

Betrokken voertuigen

De voertuigcategorieën waarop deze maatregel betrekking heeft, zijn:

  • De brommers, meer bepaald voertuigen met twee wielen (categorie L1e) of met drie wielen (categorie L2e), uitgerust met een maximum cilinderinhoud van 50cc of 4kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45km/uur.
  • De lichte vierwielers, meer bepaald de voertuigen waarvan het lege gewicht niet meer bedraagt dan 350kg, uitgerust met een cilinderinhoud van 50 cc of 4kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45km/uur.

Uitgesloten zijn:

  • Voertuigen uitsluitend bestemd voor fysiek gehandicapten;
  • Gemotoriseerde voortbewegingstoestellen;
  • Voertuigen die niet minstens één plaats hebben;
  • Minibikes;
  • Voertuigen met een maximumsnelheid van 6km/uur moeten niet worden ingeschreven.

Nieuwe of opnieuw ingeschreven voertuigen krijgen een kentekenplat die begint met de letter "S".

Procedures

De volledige procedure voor het inschrijven van een brommer of lichte vierwieler aangekocht vóór 31 maart 2014 vind je hier (rubriek: de procedure).

Naargelang de leeftijd van het voertuig voorziet de regelgeving aanpassingen van de "normale" procedure voor voertuigen met een oldtimer-kenteken. Dat zijn voertuigen van vóór of na 1975 en voor voertuigen ouder of jonger dan 25 jaar. Meer informatie over deze voertuigen vind je hier (rubriek: aangepaste procedures).

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 42 60 00.