Black Friday en Cyber Monday! Zo shop je veilig!

Vandaag 'Black Friday' en komende maandag 'Cyber Monday'! Dat betekent een lang weekend koopjes doen! Meer en meer (en zeker nu met Corona) doen we onze koopjes 'online'. Helaas doen ook cybercriminelen maar wat graag mee! In deze periode schieten niet alleen de verkoopcijfers omhoog, maar helaas ook de gevallen van phishing en frauduleuze websites. Zorg dat jou dit niet overkomt en wees extra alert bij het online kopen de komende dagen! Check alvast onze tips om veilig te shoppen!

SHOP VEILIG!

Ondanks het feit dat mensen zich steeds meer bewust worden van de risico's van het online kopen, blijven hackers actief op het web.
In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van zogeheten 'engine infiltration'. Dit houdt in dat wanneer iemand op zoek gaat naar bijvoorbeeld 'Top Black Friday deals' of 'Beste koopjes tijdens Cyber Monday', er valse links worden gebruikt om je zodoende om te leiden naar andere (valse!) websites met nepproducten. Soms is het ook een manier om kwaadaardige software te installeren.

Indien je niet weet waar je op moet letten, heb je de kans om een hoop geld te verliezen i.p.v. te besparen tijdens deze koopjesdagen!

Tips om veilig online te winkelen:

  • Pas op voor neplinks van websites. Typ het adres van je favoriete winkel in en maak geen gebruik van links gestuurd via een e-mail die je niet vertrouwt
  • Koop alleen producten bij websites die je normaal gesproken ook gebruikt en kent. Cybercriminelen weten websites uitstekend na te bootsen en dat kan je een hoop geld kosten
  • Ga zorgvuldig om met je wachtwoorden. Gebruik complexe wachtwoorden die niet makkelijk te achterhalen zijn. Gebruik zowel kleine letters als hoofdletters en cijfers + symbolen
  • Zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is
  • Vermijd het gebruik van openbare of gedeelde computers
  • Kijk altijd of je een 'hangslot' icoon in de browser ziet staan wanneer je een website bezoekt. Zo weet je zeker dat de gekozen website gebruik maakt van encryptie (versleuteling) en je beschermd bent tegen cybercriminelen.
  • Zorg er tot slot voor dat je je betalingen via je bank controleert. Klopt het bedrag dat is afgeboekt?

En vergeet vooral nooit: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook!

Meer info over 'phishing'? klik hier