Start winter BOB: 'BOB beschermt levens!'

In de eerste 9 maanden van dit jaar gebeurden er 3138 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. Het blijft nodig om te sensibiliseren én te controleren voor rijden onder invloed van alcohol. Daarom is de BOB-campagne deze eindejaarsperiode weer trouw op post met deze keer als slogan ‘BOB beschermt levens’. BOB zorgt namelijk niet alleen voor zichzelf, de andere inzittenden, maar zeker ook voor alle andere weggebruikers onderweg.

De BOB-campagne loopt van vrijdag 25 november tot 30 januari. Ook onze politiezone zal gedurende de volledige BOB-periode extra controleren op rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. 

BOB affiche

Na twee coronajaren met veel beperkingen komt het fenomeen van drinken en rijden terug vaker voor. Er waren natuurlijk terug onnoemelijk veel festivals, familiefeesten en andere evenementen waar mensen in de verleiding kwamen om te drinken en te rijden.

Pakkans is reëel aanwezig!



In het eerste halfjaar van 2022 liepen ook al 22 779 bestuurders tegen de lamp bij een controle. Dat zijn er 126 per dag. Hun rijbewijs werd op zijn minst ingetrokken voor een aantal uren, maar vaak krijgen ze flinke straffen die afhankelijk van de alcoholintoxicatie kunnen gaan van een boete van 179 tot 16 000 euro, het verplicht installeren van een alcoholslot tot een rijverbod van 5 jaar. Een recente enquête van Vias toont aan dat 1 Belg op 3 (36%) in de laatste 3 jaar een alcoholcontrole heeft moeten ondergaan. Dat is het bewijs dat de pakkans reëel aanwezig is.

Nieuwe campagne: ‘BOB beschermt levens’



BOB brengt al meer dan 25 jaar niet alleen zichzelf en de andere passagiers veilig naar huis, maar zorgt er door zijn positief gedrag ook voor dat geen enkele andere weggebruiker in gevaar komt. De campagneslogan die Vias institute, vzw Belgische Brouwers en Assuralia dit jaar uitdragen is daarom ‘BOB beschermt levens’.

‘It’s My Life’ staat centraal in de campagnevideo 

Om de boodschap kracht bij te zetten dat BOB de levens van vele mensen beschermt, is er dit jaar een campagnespot waarin de hit ‘It’s My Life’ uit 1992 van Dr. Alban centraal staat (zie video onderaan)

Tijdens de video die via sociale media verspreid wordt, zien we 3 kameraden die met de wagen terugkeren van een partijtje voetbal. Onderweg komen ze alle mogelijke soorten weggebruikers tegen die allemaal de bekende song zingen. Op die manier benadrukken ze dat ieder leven waardevol is en beschermd wordt door BOB.

Extra controles vanaf 25 november

De Lokale en Federale Politie zijn ook deze campagne weer trouw op post om in heel het land controles uit te voeren. Van vrijdag 25 november tot eind januari wordt extra gecontroleerd op rijden onder invloed. Zowel tijdens het komende WK-voetbal als tijdens de volledige eindejaarsperiode mogen bestuurders zich op elk moment van de dag en op elke locatie verwachten aan mogelijke controles.