Wat zijn jouw rechten als slachtoffer van een misdrijf?

Hoewel slachtoffer worden van een misdrijf een moeilijke en vaak pijnlijke ervaring is, heeft onze samenleving lange tijd te weinig aandacht besteed aan de problemen waarmee slachtoffers worden geconfronteerd. Maar de afgelopen jaren zijn er verschillende positieve belangrijke veranderingen tot stand gekomen. Geleidelijk aan is er meer en meer aandacht voor de positie van slachtoffers in het geheel van de strafprocedure. Een van de problemen die slachtoffers echter nog vaak tegenkomen, is de zoektocht naar concrete en verstaanbare informatie over hun rechten en plichten en over wat zij kunnen verwachten van politie, justitie en hulpverlening.

Het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid maakte daarom een uitgebreide brochure waarmee ze wil bijdragen tot het correct informeren van het slachtoffer. De brochure start met een overzicht van de fundamentele rechten van het slachtoffer. Vervolgens worden deze rechten verder uitgewerkt doorheen concreet omschreven situaties bij de diverse instanties waarmee slachtoffers in contact kunnen komen.

Het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid is er zich van bewust dat blijvende inspanningen noodzakelijk zijn om alle slachtoffers van misdrijven een correcte behandeling te kunnen garanderen. Met de publicatie van deze brochure hoopt het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid alvast bij te dragen tot het recht van slachtoffers van misdrijven om op een duidelijke en correcte manier te worden geïnformeerd.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 054 430 430.