Werd je slachtoffer van een misdrijf?

Vroeger werd aan slachtoffers van misdrijven weinig aandacht geschonken. Slachtoffers bleven vaak in de kou staan. De politie deed haar vaststellingen, men stelde proces-verbaal op en daar bleef het bij.

Men werd er zich van bewust dat slachtoffers vanuit de politie ook meer aandacht en nazorg verdienden. Vaak is een luisterend oor of een goede babbel meer dan voldoende. Een goede doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten is zeer belangrijk. De politie is trouwens vaak als eerste bij een slachtoffer aanwezig.

Slachtoffers van een misdrijf worden geconfronteerd met gevoelens van angst, schrik, wantrouwen. Weinig slachtoffers zijn op de hoogte van vragen 'hoe het nu verder moet'. Door het hercontacteren van slachtoffers van een misdrijf wil de politie van Geraardsbergen/Lierde aan deze nood tegemoetkomen.

Iedereen kan plots en ongevraagd in de rol van slachtoffer worden geduwd.

Enkele voorbeelden uit de praktijk...

Jonge boefjes rukken op straat je handtas uit je handen waarbij je enkele klappen krijgt; je wordt 's nachts wakker van vreemde geluiden en je komt oog in oog te staan met inbrekers; de politie brengt je op de hoogte van het overlijden van een familielid wegens een verkeersongeval.

Om dergelijke feiten te verwerken is vaak gespecialiseerde hulp nodig.

Hoe verloopt slachtofferbejegening?

Slachtoffer van een inbraak?

Nabestaanden

Contact


Nuttige Links

Hoe verloopt slachtofferbejegening?

De vaststellende politieambtenaar geeft onmiddellijk de basisinformatie mee. Meestal is dit een attest van klachtneerlegging. Hierin staat nuttige informatie zoals nummer van het proces-verbaal,.... Een kopie van het verhoor kan direct meegegeven worden. Indien het slachtoffer behoefte heeft aan meer info/bijstand dan zal een slachtofferbejegenaar van de politie verwittigd worden. Deze zal dan een herbezoek brengen bij het slachtoffer. Het slachtoffer kan dan zijn verhaal nog eens rustig overdoen.

Als er nood is aan gespecialiseerde hulp dan zal de politie zorgen voor de gepaste doorverwijzingen. De dienst slachtofferbejegening is in het bezit van een uitgebreide sociale kaart. De gespecialiseerde hulp kan bestaan uit psychosociale bijstand, het geven van juridische informatie of praktische ondersteuning.

Slachtoffer van een inbraak?

Wie slachtoffer wordt van een inbraak, krijgt tijdens het herbezoek van de wijkinspecteur een aantal techno-preventieve tips. Men kan inbrekers het moeilijker maken met een aantal eenvoudige ingrepen. Voor verdere info zie "Diefstalpreventie Advies"

Nabestaanden

De dienst slachtofferbejegening heeft ook als taak om de familie van slachtoffers van een verkeersongeval, brand of bijvoorbeeld zedenfeiten op de hoogte te brengen van het voorval. In dergelijke traumatische situaties worden de nabestaanden onmiddellijk opgevangen door leden van de dienst slachtofferbejegening van de politie. De slechtnieuwsmelding wordt persoonlijk en zo snel mogelijk gebracht.

Aansluitend op de slechtnieuwsmelding wordt ook aandacht besteed aan het 'waardig afscheid' nemen. De politie kan steeds zorgen voor nodige begeleiding bij de laatste groet. De organisatie voor de laatste groet kan ook door de politie geregeld worden.

De politie gaat nog eens terug bij de nabestaanden waarna meestal bijstand wordt afgesloten met het bijwonen van de begrafenis.

Contact

De dienst Jeugd & Gezin van de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde is bereikbaar op het nummer 054/430 430. De dienst wordt bemand door hoofdinspecteur Benny Boriau, hoofdinspecteur Franky De Tandt, inspecteur Hendrik De Nauw en inspecteur Nina Wouters.

Nuttige Links

De rechten van het slachtoffer (justitie)

Centrum Algemeen Welzijn (CAW) Zuid-Oost-Vlaanderen

OCMW Geraardsbergen

OCMW Lierde

Zelfmoordpreventie

Wat te doen bij een overlijden?

Moderator vzw

Wat na een verkeersongeval?

Dienst Slachtofferonthaal

Slachtofferhulp

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 054 430 430.