Cryptolocker

CryptoLocker is een malware van het type ransomware dat bestanden 'gijzelt' door ze te versleutelen. Het is dus een kwestie van zaken doen met criminelen óf afscheid nemen van je bestanden.

CryptoLocker is een relatief nieuwe trojan. In eerste instantie lijkt er niets te gebeuren. Via de mail komt er een attachment binnen, typisch een fax- of voicemailbericht. Zodra de gebruiker op het attachment klikt, wordt de trojan geactiveerd en begint het met het versleutelen van bestanden. Alle bestanden waar de gebruiker schrijfrechten op heeft, worden versleuteld.

Vervolgens probeert de trojan via internet contact te maken met de server van de cybercriminelen en verschijnt er een boodschap in beeld waarin staat dat de bestanden versleuteld zijn en dat er binnen de 72 uur 300 euro, 300 dollar of 2 BitCoins betaald moet worden om de sleutel te krijgen voor het decrypteren vande versleutelde bestanden. Gebeurt dat niet binnen die tijd, dan wordt de sleutel vernietigd en zijn de bestanden voor altijd verloren.

Hoe het virus verwijderen?

  • Hoewel het aannemelijk is dat de criminelen de sleutel daadwerkelijk teruggeven na het betalen van het losgeld, raden wij slachtoffers aan om niet in te gaan op de losgeldeis.
  • Het virus verwijderen kan via deze link.

Kortom, om de kans op gegevensverlies door besmetting met malware, en met name CryptoLocker zo klein mogelijk te maken, zorg je voor:

  • regelmatige back-ups van belangrijke bestanden;
  • up-to-date antivirussoftware;
  • up-to-date besturingssysteem en software.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Kruibeke/Temse via het contactformulier of telefonisch via (03) 711 02 02.