Hacking

Van mailaccounts, profielen van socialenetwerksites, enz.

Wanneer criminelen erin slagen uw paswoord en logingegevens te verkrijgen, hacken ze daar nadien uw mail account, uw profiel, etc. mee. Indien uw paswoord onvoldoende sterk is, lukt het de criminelen soms om het te "kraken" met speciale software.

Indien u een paswoord gebruikt dat te zeer voor de hand ligt (bijvoorbeeld uw geboortedatum, de naam van uw hond, van uw kinderen, etc) en dat kan teruggevonden worden in publieke bronnen op het internet (u heeft bijvoorbeeld een niet-afgeschermd profiel waarin u deze gegevens publiek maakt), dan vinden ook de criminelen dit en gebruiken het om toegang te nemen tot uw account.

Ongeveer 80% van alle computers ter wereld zijn besmet met malware (kwaadwillige software), zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is. Deze malware kan alle gegevens registreren die u intikt op het klavier, of kan de bestanden waarin u uw paswoorden opslaat lezen. Op die manier worden ze ongemerkt gestolen en wordt uw account gehackt.

Na de hacking gebruiken de criminelen uw account om spam te versturen, SOS-mails naar uw contacten te zenden, mensen op te lichten, en andere criminele feiten te plegen.

Hacking van een informaticasysteem (website, private server of bedrijfsserver, telefooncentrale, enz.)

Dit type van hacking kunnen we in 2 categorieën verdelen:

  1. Interne hacking: wanneer een persoon die een rechtmatige toegang tot een systeem heeft, deze toegangsrechten overschrijdt en al dan niet gegevens steelt, wijzigt, saboteert etc.
  2. Externe hacking: wanneer de persoon die de < aanval > op het systeem uitvoert van buitenaf komt.

Slachtoffer?

  • Doe aangifte bij de politie. Dit kan online via de website van e-cops (federale politie)
  • Je kan zelf reeds, in afwachting van de politie-interventie en in de mate van het mogelijke, zoveel mogelijk bewarende maatregelen nemen om het bewijsmateriaal veilig te stellen, en het gehackte systeem loskoppelen van internet of andere telecommunicatiesystemen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Kruibeke/Temse via het contactformulier of telefonisch via (03) 711 02 02.