Criminaliteit op het Internet



Het internet is al jaren ingeburgerd en maakt deel uit van het dagelijks leven van het grootste deel van de bevolking. Toch laten velen zich vangen aan verschillende vormen van internetcriminaliteit. Een regel die je alvast in het achterhoofd kan houden is: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Naast een goede portie gezond verstand zijn er nog enkele andere dingen die je kunnen helpen om een poging tot oplichting op het internet te herkennen.

Opgepast met persoonlijke gegevens

Ga niet achteloos om met je eigen informatie op het web. Post geen persoonlijke informatie op sites die iedereen kan raadplegen. Febelfin, de Belgische Federatie van de financiële sector, voert campagne voor veilig internetbankieren en waarschuwt voor de gevaren van het achteloos achterlaten van persoonlijke en financiële gegevens op internet. Meer info vind je hier.

  • Zorg er ook voor dat je besturingssysteem up-to-date is.
  • Installeer een virusscanner en een firewall om eventuele aanvallen van buitenaf tegen te houden.
  • Wees voorzichtig met bijlagen aan e-mails: komen ze van een onbekende persoon, open ze dan niet, maar verwijder de e-mail. Je kan de bijlage ook eerst opslaan op je computer en scannen met je virusscanner voor je de bijlage opent.

Op de website Safeonweb.be vind je allerlei handige tips en nuttige links omtrent online veiligheid.

Kopen via internet

Iets kopen via het internet is tegenwoordig heel gewoon, zowel voor goederen als diensten. Maar waar moet je nu precies op letten? Welke valkuilen moet je herkennen? Wat zijn jouw rechten? Op de website van de FOD Economie vind je een aantal tips en tricks ter preventie van internetfraude.

Om onaangename verrassingen te vermijden, controleer je best ook eerst de betrouwbaarheid van een website. Je kan dit doen met behulp van het instrument Howard van het ECC (European Consumer Centre). Op de website van ECC Belgium vind je ook heel wat nuttige informatie en brochures over kopen op intranet. Ga hier zeker een kijkje nemen als je met vragen zit.

Een handige brochure met een overzicht van verschillende soorten internetoplichting, preventietips en wat te doen als je toch slachtoffer werd, vind je hier.

Police ransomware

Criminelen zijn soms heel creatief. Via internet verspreiden ze computervirussen die de computer van de gebruiker blokkeren. Je krijgt dan een melding op je scherm, zogezegd van de politie, dat je pc geblokkeerd is omdat je een overtreding begaan hebt. Ze vragen om een boete te betalen zodat je een code ontvangt die je computer zou deblokkeren.

Eén ding is zeker: het is niet de politie die je computer blokkeert. Betaal de 'boete' niet, want de criminelen zullen je computer niet deblokkeren na ontvangst van het geld.

Wat kan je wel doen? Doe aangifte in je commissariaat en vraag om de Federal Computer Crime Unit (FCCU) in te lichten. Om je computer te deblokkeren kan je contact opnemen met de FCCU via telefoon op het nummer 02 743 72 00.

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor een goede virusscanner en maak regelmatig back-ups van je belangrijkste bestanden.

Slachtoffer van internetcriminaliteit?

E-cops, het Belgisch overheidsmeldpunt voor internetmisbruik, is niet langer operationeel - het werd op 17 juli 2015 afgesloten.

Ben je effectief het slachtoffer van internetcriminaliteit, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politiezone van uw woonplaats. Neem daarbij alle nuttige gegevens en informatie (zoals mails, telefoonnummers, namen, websiteadressen) mee.

Indien je geen schade hebt geleden, maar je wil de poging tot internetcriminaliteit toch melden, dan kan dat bij de politie van je woonplaats.

Internetbeelden van kinderen kan je bij Child Focus melden via www.stopchildporno.be.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09-340.94.99.