Opgelet voor oplichting via whatsapp

We krijgen meldingen die gaan over oplichting via WhatsApp. De oplichters sturen een bericht in naam van één van jouw contacten die je zeer dringend om geld vraagt. Ga er niet op in en rapporteer het nummer. 

voorbeeld whatsappbericht fraude

Krijg je een bericht van je zoon die zijn gsm in het toilet heeft laten vallen? Of heeft je dochter snel geld nodig omdat haar auto werd getakeld? Heeft jouw zoon per ongeluk ziin gsm in de was gestoken, maar moest die dringend een overschrijving doen? Controleer de echtheid van het bericht door te verifiëren of het bericht wel echt van de afzender is vooraleer je ook maar 1 euro overmaakt. Zorg ervoor dat je op één of andere manier je contactpersoon aan de lijn krijgt en stel vragen waarop enkel jullie het antwoord kennen.

Hoe voorkom je dat je in de val loopt?

Kan je de contactpersoon telefonisch niet bereiken? Maak geen geld over.Ga ervan uit dat niemand je via een eenvoudig bericht zal vragen om een aanzienlijk bedrag over te maken, wees altijd op je hoede.Bespreek deze vorm van oplichting met je familie, zo verklein je de kans dat zij in de val lopen.

Als je zo’n bericht hebt ontvangen, kan je het nummer rapporteren bij WhatsApp. Hier lees je hoe je dat doet.

Heb je dit artikel te laat gelezen? Ben je opgelicht en heb je nadeel? Doe dan aangifte bij de lokale politie. Voor aangifte in onze zone, maak je een afspraak via 052257101. Wis de berichten die je ontvangen hebt zeker niet en breng je telefoon mee wanneer je aangifte komt doen!bron: lokale politie Schoten

Labels