*UPDATE: Toezicht en controle op naleving Corona-maatregelen tijdens de voorbije dagen

Sinds de afkondiging van de maatregelen die getroffen werden om de verspreiding van het Corona-virus te beperken, leverde onze politiezone heel wat inspanningen om deze maatregelen te laten naleven. 

Naast onze interventieploegen voorzien wij dagelijks in meerdere bijkomende ploegen die toezien op de naleving van de Corona-maatregelen. En deze controles blijken nodig te zijn. Het merendeel van de bevolking leeft de genomen maatregelen correct na, maar een minderheid ziet de ernst van de situatie jammer genoeg nog steeds niet in.

Covid-19

Vanaf dag één wordt nagekeken of al de handelszaken die gesloten dienen te zijn (cafés, restaurants, non-foodwinkels,…), ook daadwerkelijk gesloten zijn en blijven. Bij de handelszaken die wel open mogen blijven, wordt dagelijks gecontroleerd of alle regels correct worden nageleefd, in bijzonder de social distancing, verplichte sluitingsuur, …

Omdat we het gevoel hebben dat er nog heel wat doorgaand verkeer is in onze politiezone, worden op geregelde tijdstippen controledispositieven voorzien langsheen de invalswegen in Denderleeuw en Haaltert. Uit deze controles blijkt dat er nog steeds mensen zijn die niet-essentiële verplaatsingen maken. Deze overtreders worden onverbiddelijk bekeurd. Deze acties werpen trouwens al hun vruchten af. Waar we tijdens de eerste dagen een percentage van 10% overtreders haalden, is dit nu gedaald tot 5%.

Ook op samenscholingen wordt streng gecontroleerd. Mensen die in parken of pleinen samen rondhangen worden niet langer verwittigd, maar onmiddellijk beboet. Zo ontsnappen bijvoorbeeld ook voetballende jongeren niet aan onze strenge aanpak. Deze controles geven dagelijks aanleiding tot meerdere processen-verbaal.

Voor het komende weekend voorzien wij nog in bijkomende inzet van manschappen. Het begin van de paasvakantie, in combinatie met goed weer, zal bij heel wat mensen de verleiding doen toenemen om toch samen rond te hangen in parken en pleinen. Op die manier zouden deze met hun onverantwoord gedrag ook andere mensen in gevaar brengen, en dit kunnen wij niet laten gebeuren. Ondertussen kregen wij de mogelijkheid om direct een minnelijke schikking van €250 of €750 uit te schrijven. Het begin van de paasvakantie riskeert voor mensen die de voorschriften aan hun laars lappen, een kostelijke weekendje te worden.

*UPDATE 06/04/2020: Afgelopen periode werden processen-verbaal opgesteld voor 120 inbreuken wegens samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen.