Waar vind ik meer tips en informatie over online criminaliteit?

Ben je op zoek naar meer informatie over online criminaliteit en cybersecurity? Hieronder vind je enkele websites met een korte beschrijving welke info je op die website terugvindt. 

  • Meldpunt België

    Werd je slachtoffer van misleiding, bedrog, fraude of oplichting? Dit kan je melden via meldpunt België. Kies bij nieuwe melding voor het scenario dat het best bij je probleem past en doorloop de verschillende stappen om het probleem te melden. Daarbovenop krijg je een advies waarin Meldpunt België zoveel mogelijk van je vragen probeert te beantwoorden. De bevoegde diensten analyseren je melding en starten een onderzoek op. Ze kunnen ook je gegevens doorgeven aan de bevoegde autoriteiten. 

     
  • CCB (Centre for Cybersecurity Belgium)

    Het CCB superviseert, coördineert en waakt over de toepassing van de Belgische cyberveiligheidsstrategie. Het lijst per categorie (thuis, werk, school, overheid, vitale sectoren) op hoe je je kan beschermen tegen cybercriminelen. 

    Het CCB stelde het ABC van de CCB op om geïnteresseerden die het domein nog niet goed kennen, wegwijs te maken.



    Via CERT.be (Computer Emergency Response Team) kom je terecht bij de operationele dienst van het CCB. CERT.be heeft als opdracht het online opsporen, observeren en analyseren  van veiligheidsproblemen en de verschillende doelgroepen hierover informeren. Het biedt advies en hulp bij een incident.

     
  • The No More Ransom Project

    Deze site biedt je een decryptietool per type ransomware. Klik op het type ransomware dat je computer blokkeert en je krijgt een decryptietool om je computer vrij te geven. Het project lijstte de meest voorkomende vragen over ransomware en hun antwoorden op, samen met enkele preventietips. 

     
  • Clicksafe: veilig internetten (Child Focus)

    Op deze website geeft Child Focus je een overzicht van informatie over een veilig en verantwoord internetgebruik voor en door kinderen en jongeren. Ook ouders en professionelen vinden er een antwoord op hun vragen rond het internetgebruik van hun kind. 

     
  • Te mooi om waar te zijn

    Deze website legt je uit wat vriendschapsfraude, beleggingsfraude en fraude met cryptomunten is en hoe je jezelf er tegen kan beschermen. Je vindt er terug hoe de oplichters te werk doen en ook een antwoord op de meest gestelde vragen rond deze soorten fraude. 

     
  • Safeonweb.be

    Op de website van safeonweb vind je een overzicht van alle actuele dreigingen. Daarnaast vind je er eerste hulp voor je online probleem en kan je verschillende tests doen om je online veiligheid te controleren.

    Kreeg je een verdacht bericht of een verdachte e-mail? Stuur dit door naar verdacht@safeonweb.be. Zij onderzoeken de zaak en gaan achter de oplichters aan. 



    Safeonweb heeft ook een app waarmee je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte blijft. Deze applicatie waarschuwt je voor cyberdreigingen en online oplichting. De Safeonweb app stuurt twee soorten waarschuwingen. 'Bedreigingen' ontvang je als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde thuisnetwerk. 'Nieuws' gaat over algemene cyberdreiging in ons land. Je kan de app gratis downloaden in de App store voor iOS of in de Google Play Store voor Android. 

     
  • Veilige wachtwoorden (Child Focus)

    Met een veilig wachtwoord kan je jouw persoonlijke gegevens beschermen en zorg je ervoor dat onbekenden niet kunnen rondneuzen. Op de website van Child Focus kan je de wachtwoordentest doen om te kijken of jouw wachtwoord veilig genoeg is. Je krijgt er ook tips hoe je een veilig wachtwoord kan instellen. 

     
  • Sextortion (Child Focus)

    Heb jij je weerbaarheid tegen sextortion al getest? Op de website vind je 2 tools kan je testen hoe veilig jij omgaat met (nieuwe) vrienden op het web. Aan de hand van een beslissingsboom legt Child Focus je uit wat jij of je kind in bepaalde (online) situaties kan doen als iemand vraagt om naaktfoto's of vraagt seksuele handelingen te doen voor de webcam. 

     
  • Computercriminaliteit - Federale overheid

    De website van de federale overheid geeft je per fenomeen van computercriminaliteit een uitgebreide uitleg en relevante artikels.  

     
  • Cyberheroes.be

    Cyberheroes is een cybersecurity bedrijf. Het biedt verschillende diensten aan, maar publiceert ook gratis artikels waarin informatie en advies wordt gegeven over verschillende internetfenomenen. Cyberheroes geeft daarnaast een overzicht van actuele gevaren. 

     
  • Veilig internetten (Stad Aalst)

    Het project Veilig Internetten van de Stad Aalst biedt leerkrachten en leerlingen verschillende vormingen en spellen om vaardigheden en attitudes aan te leren om veilig om te gaan met internet. Onder andere gamen, sexting, online pesten en internet en privacy komen aan bod. 

     
  • Cybersimpel.be

    Cybersimpel.be is een initiatief van Google en Test Aankoop. Het initiatief richt zich op 3 groepen: volwassenen, kinderen en jongeren. Het biedt volwassenen informatie over locatie delen, apparaten beschermen, online transacties, ouderlijk toezicht bij kinderen, wachtwoordmanager, ... Voor kinderen zijn er verschillende spellen, tips en een toolkit om de digitale spelregels te leren. Jongeren kunnen de Cybersquad ontmoeten en meer info vinden over online veiligheid en jongeren.

     
  • Veilig online

    Veilig online geeft je tips hoe je in je opvoeding kan omgaan met media en internet. Per thema is er een interactieve module. Via getuigenissen, filmpjes en een quiz krijg je heel wat tips over bijvoorbeeld schermtijd, gamen, cyberpesten, ... Veilig online biedt je verschillende webinars en vormingen. 

     
  • Digitale inclusie

    Dit document bevat het materiaal dat Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector, ter beschikking stelt met het oog op meer digitale inclusie en online veiligheid. Het is een handig overzicht van alles wat je moet weten om vlot en veilig digitaal te betalen en online je geldzaken te regelen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aalst via het contactformulier of telefonisch via 053 73 27 27.