Drugs

De aanpak van verdovende middelen maakt deel uit van de prioriteiten in het zonaal veiligheidsplan van de lokale politie Dendermonde.

Verdovende middelen werden weerhouden in het zonaal veiligheidsplan aangezien het een lokale prioriteit was voor de burgemeester, het parket, de bevolking en het nationaal veiligheidsplan (NVP).

Naar aanleiding van het normaliseringsbeleid van de regering inzake verdovende middelen stelt er zich een probleem naar minderjarigen. Dit wordt tevens bevestigd door de leerlingenbevragingen op de Vlaamse scholen die georganiseerd worden door de Vereniging voor Alcohol en Drugbestrijding.

Er wordt handel gedreven in drugs en er wordt gebruikt op bepaalde pleinen, parken, buurten die bij de politie bekend zijn. Bijkomend stelt zich het probleem van 'housedealing'

Globale doelstellingen

Beheersen van de drugoverlast, vooral georiënteerd naar jongeren door:

  1. preventieve terreinacties
  2. repressief optreden, vooral tegen dealers
  3. afspraken maken met partners, teneinde de overlast in bepaalde buurten te beperken.

In het actieplan drugs werken we rond 4 domeinen: scholen en schoolomgevingen; plaatsen waar jongeren hun vrije tijd doorbrengen; drugs in het verkeer (samen met de verkeersdienst van onze zone) en housedealing.

Als het over preventie gaat, werken we samen met de drugpreventieambtenaar van de stad Dendermonde. Van hieruit zijn er allerlei overlegplatforms binnen de stad Dendermonde.

Rond de scholen worden er vooral fietspatrouilles uitgevoerd door agenten in burgerkledij. Op vraag van de scholen zijn er ook geregeld interventies op de scholen zelf. De lessen MEGA in alle lagere scholen van Dendermonde worden door ons ondersteund. In de middelbare scholen wordt er een lespakket rond wetgeving aangeboden.

Bij het uitgaan van jongeren wordt er toezicht uitgevoerd door onze toezichtsploegen en een beperkt aantal patrouilles door agenten in burgerkledij.

Om het gevaar van recidive tot een minimum te herleiden worden de betrapte jongeren door ons verder opgevolgd. Ook de ouders worden door ons ondersteund naar de verdere aanpak. Hiervoor werken we samen met de dienst vroeginterventie van het centrum geestelijke gezondheid te Dendermonde.