Veilig Surfen : Het jaar goed beginnen zonder valstrikken

Eind 2020 meldde 71% van de in cyberveiligheid gespecialiseerde firma's een sterke stijging van de dreigingen. Ook in het nieuwe jaar zouden we daarvoor niet veilig zijn ... Daarom dus onze tips om er het hoofd aan te bieden.

Cybercriminelen hebben in het bijzonder van de Covid-19-pandemie gebruikgemaakt. Ze kozen onder meer de externe opslagruimten als doelwit.

In 2020 meldde 71% van de in cyberveiligheid gespecialiseerde firma's een sterke stijging van de dreigingen. In het nieuwe jaar zou de situatie er niet beter op worden. Laten we dus toezien op onze veiligheid, in het bijzonder bij het telewerken. "Een van onze eerste tips: besteed bijzondere aandacht aan het materiaal dat je gebruikt om je met de dienst van je werkgever te verbinden. Probeer je activiteiten op een enkele computer te verrichten en aarzel niet om contact op te nemen met de technische teams om advies over veiligheid in te winnen", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federale Politie uit.

Ze spelen in op de actualiteit

Wees ook voorzichtig met de mails die je ontvangt. De gevallen van phishing waarbij Covid-19 als voorwendsel wordt gebruikt, nemen sterk in aantal toe. "Veiligheidsspecialisten voorspellen heel wat activiteit in dat domein. Phishing zou in de actualiteit aan bod moeten komen samen met de andere thema's zoals de vaccins of de beslissingen van onze regeringen in verband met de beperking van onze contacten. " De hackers maken van onze ongerustheid of frustratie gebruik om ons in de val te lokken en onze gegevens te bemachtigen.

Op het vlak van verbindingen moet er ook aandacht uitgaan naar het feit dat er in de scholen en de universiteiten nog veelvuldig een beroep zal worden gedaan op afstandsonderwijs. "In 2020, vlak voor het begin van het schooljaar in september, werd een stijging met 30% van het aantal cyberaanvallen per week vastgesteld ..."

Zorg voor een goede beveiliging van je tools en in het bijzonder je smartphone!

bron: https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/veilig-surfen-het-jaar-goed-begin…