Ej me velo gezien

De lokale politie en Knokke-Heistse jeugdraad slaan tijdens de donkere maanden opnieuw de handen in elkaar. Onder het motto Ej me velo gezien controleren ze samen de fietsuitrusting van de schoolgaande jeugd. Ook in Damme zijn verschillende fietscontroles ingepland.

“Rijd je met een verkeersveilige fiets, dan krijg je een leuk gadget”, zegt politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Lever je een extra inspanning om goed zichtbaar te zijn, bijvoorbeeld door het dragen van een fluohesje, dan maak je in Knokke-Heist ook kans op een cinematicket of monkey light.” 

Samenwerking

Een verkeersveilige schoolomgeving is een prioriteit voor het politieteam. De werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie (vemoe) zet zich al enkele jaren in om leerlingen op een veilige manier te leren participeren aan het verkeer. Onder het motto Zwemmen leer je in het zwembad, fietsen op de weg trekt vemoe naar de basisscholen om de kinderen verkeers- en fietsvaardigheden aan te leren. In de middelbare scholen gaat de werkgroep in dialoog met de toekomstige generatie autobestuurders.

Verkeersveiligheid is ook een thema dat leeft onder de leden van de Knokke-Heistse jeugdraad. “We staan honderd procent achter de actie”, zegt Maxim Trio. “Zeker tijdens de donkere maanden is het belangrijk dat de schoolgaande jeugd opvalt in het verkeer. Een goede fietsverlichting of het dragen van fluorescerend en reflecterend materiaal kan het verschil maken. Met de gadgets en prijzen willen we de jonge fietsers extra motiveren om goed zichtbaar te zijn."

Preventieve controles

De lokale politie hield begin november preventieve fietscontroles in de Damse en Knokke-Heistse basisscholen. In totaal werden 795 fietsen gecontroleerd. Ongeveer één op de drie fietsen was technisch niet in orde. 93 fietsen hadden geen of een defecte fietsverlichting.

"Onze campagnes en preventieve controles hebben steeds meer effect", zegt Isolde Van Eenooghe. "Bij de start van de controles in 2013 was nog de helft van de fietsen niet in orde. Vooral mountainbikes en koersfietsen vormen een probleem. Ouders vergeten vaak dat ook deze sportieve fietsen bij duisternis uitgerust moeten zijn met verlichting en reflectoren."

Ej me velo gezien 2017-2018

Het politieteam en de jeugdraad controleerden tijdens de vorige campagne 1.298 fietsen. Ongeveer één op de vijf fietsen was niet verkeersveilig. De fietsers kregen een proces-verbaal van waarschuwing en moesten hun fiets binnen de week in orde stellen.

Ej me velo gezien 2018-2019 | Tussentijdse resultaten (dd. 07/01/2019)

Ons politieteam controleerde tijdens de eerste actieperiode van Ej me velo gezien 860 fietsers in Damme en Knokke-Heist. Ongeveer één op de tien fietsen had geen of een defecte verlichting. De eerste actieperiode liep van 20 november tot en met 1 december 2018. Sinds deze ochtend voert ons politieteam de controles opnieuw op. Zes van de 73 gecontroleerde fietsers reden zonder of met een defect fietslicht.