Aanwezig bij de start van het nieuwe schooljaar

Veel kinderen begeven zich morgen opnieuw in het verkeer. De lokale politie Damme/Knokke-Heist houdt ook dit schooljaar een extra oogje in het zeil op de schoolroutes en in de drukke schoolomgevingen. “Om de terugkeer naar school vlot en veilig te laten verlopen, zet ons team heel wat politiemensen in”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Onze toezichtspatrouilles hebben oog voor de verkeersveiligheid en het gedrag van alle weggebruikers in de schoolomgevingen en op de schoolroutes.”

Een beeld genomen naar aanleiding van de #AbbeyRoadChallenge.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Een verkeersveilige schoolomgeving is een prioriteit voor het politieteam maar het blijft een gedeelde verantwoordelijkheid. “Het is belangrijk dat ook de scholen en ouders het goede voorbeeld geven”, zegt Isolde Van Eenooghe. “Steken ze op de correcte plaats over? Klikken ze de kinderen op de juiste manier vast? Respecteren ze de zone 30 en parkeren ze de wagen reglementair?” Als gemachtigd opzichter zetten al verschillende leerkrachten en ouders zich in voor een veilige schoolomgeving.

Flitswagen

Met de heropstart van de scholen duikt ook de flitswagen opnieuw op in de schoolomgevingen. “Locaties waar een verhoogd veiligheidsrisico is voor fietsers en voetgangers, zoals de drukke schoolroutes en -omgevingen, krijgen voorrang”, zegt Van Eenooghe.

Het politieteam roept alle bestuurders op zich hoffelijk te gedragen in het verkeer en de snelheidslimieten te respecteren. In Damme en Knokke-Heist kan je het hele jaar door op snelheid, rijden onder invloed, gsm-gebruik en gordeldracht worden gecontroleerd. Inwoners kunnen gevaarlijke verkeerssituaties steeds melden via het nummer +32 50 619 619. Niet-dringende meldingen kunnen ze doorspelen via het contactformulier.