Primeur voor Damme: eerste bewakingscamera’s in strijd tegen inbraken

Het cameranetwerk in de politiezone Damme/Knokke-Heist breidt voor het eerst uit naar Damme. Met de donkere maanden voor de deur investeert het stadsbestuur in twee bewakingscamera’s op het kruispunt Dorpsstraat-Oedelemse Steenweg. “Het centrum van Sijsele en de omliggende wijken zijn sinds enkele jaren het doelwit van inbraken en daar willen we hard tegen optreden”, zegt burgemeester Joachim Coens. Opvallend is dat ook de aanpalende politiezone Het Houtsche de camera’s zal gebruiken.

Vaste en 360 gradencamera

Het risico op woninginbraken stijgt gevoelig tijdens de donkere maanden. Om de problematiek kordaat aan te pakken investeert het Damse stadsbestuur dit jaar in twee bewakingscamera’s: een vaste overzichtscamera en 360 gradencamera. “De keuze voor de locatie van de camera’s was snel gemaakt”, zegt burgemeester Coens. “Het kruispunt Dorpsstraat-Oedelemse Steenweg is een belangrijke en drukke verkeersas in onze stad. Een route waar ook dievenbendes gretig van gebruikmaken tijdens hun vlucht.”
 
Nieuwe ANPR-camera

Aan het Damse cameraverhaal wordt begin 2019 nog een vervolg gebreid. Samen met het gemeentebestuur van Beernem investeert stad Damme in een nummerplaatherkenningscamera (ANPR-camera). Ook deze camera komt op het kruispunt Dorpsstraat-Oedelemse Steenweg.
De gedeelde aankoop maakt een verdere zoneoverschrijdende aanpak van de inbrakenproblematiek mogelijk tussen de politieteams van Damme/Knokke-Heist en Het Houtsche. “Rond Beernem willen we een sluitend cameranet realiseren”, zegt burgemeester Johan De Rycke. “Vorige week keurden we ook al de camerabewaking goed op de grens met Knesselare en ter hoogte van ons industriepark.”

Op de foto staan burgemeester Joachim Coens (Damme), burgemeester Johan De Rycke (Beernem), korpschef Steve Desmet (PZ Damme/Knokke-Heist) en korpschef Eddy Vandaele (PZ Het Houtsche).