Reeks #AchterDeSchermen met Martine en Marie

Heb je tijdens de paasvakantie een uitstap gepland naar Knokke-Heist? De kans is groot dat je onze strandpolitie tegenkomt. Ook politie-inspecteurs Martine en Marie maken het strand tijdens het drukke seizoen (on)veilig. Bij de start van de vakantie zetten we hen graag in de schijnwerpers.

Reeks #AchterDeSchermen met Martine en Marie

Wat zijn de taken van de strandpolitie?

Martine – De strandpolitie startte op om de orde te bewaren en de honden van het strand te houden tijdens het hoogseizoen. Ondertussen is ons takenpakket verder uitgebreid. Het hoofddoel is aanwezig en aanspreekbaar zijn. Als mensen ons op het strand zien, stellen ze al snel eens een vraag of melden ze ons bijvoorbeeld dat een rugzak gestolen is.

Marie – Zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor de mensen is inderdaad belangrijk in deze job. Als strandpolitie hebben we een goede samenwerking met de reddingsdienst, strandconcessies en watersportclubs. Met hun hulp kunnen we kort op de bal spelen. Onze uitvalsbasis is het veiligheidspaviljoen aan het Lichttorenplein. Van daaruit hebben we een mooi overzicht op het strand, zijn we heel mobiel en winnen we veel tijd.

Wat vind je leuk aan deze job?

Marie – Het sociaal contact. Als strandpolitie ben je onder de mensen. Het contact is laagdrempelig. Kinderen zijn al snel onder de indruk als ze ons zien passeren. We stoppen dan eens om met hen een praatje te slaan. Het allermooiste vind ik de dankbaarheid die je op de mensen hun gezicht ziet als hun verloren gelopen kind terecht is. (glimlacht)

Martine – Het contact met de bevolking is inderdaad anders. Op het strand sta je dichter bij de mensen. Toen ik naar de directie Gebiedsgebonden politie kwam was dat mijn wens. Ik wou mijn job combineren met de strandpolitie zodat ik zeker die afwisseling had.

Wat verwacht je van de paasvakantie?

Marie – Het gaat waarschijnlijk opnieuw een drukke vakantie worden, maar we zien het volledig zitten. We gaan er met de volle moed tegenaan. (glimlacht)

Martine – Op het strand moet je voortdurend alert zijn. Het is belangrijk dat de mensen ook de gevaren van de zee kennen en niet roekeloos in het water springen.

Zijn jullie zelf strandgangers?

In koor – Ja. (glunderen)

Marie – Na een zware werkdag, gaan we elk naar onze strandcabine. Daar een paar uur zitten tot zonsondergang, dat is genieten.

Martine – Inderdaad, al van kinds af aan ga ik naar het strand. Die cabine is de enige plaats waar ik nooit moet werken. Vroeger maakte ik zandkastelen met mijn kinderen, nu zwemmen we samen in zee. Daar kom ik echt tot rust.

Marie – Ik denk dat dit ook de reden is dat we ons werk als strandpolitie graag doen. We zijn opgegroeid met het strand, de gevaren van de zee en de toeristen die komen en gaan.