Unieke samenwerking met Nederlandse politie te paard

Een unieke samenwerking in het straatbeeld van Knokke-Heist. Maandag kreeg het lokale politieteam versterking van zowel de Belgische als Nederlandse politie te paard.

“Voor onze noorderburen was het de eerste keer dat ze met hun cavalerie een Belgische politiezone bijstonden tijdens een preventieve patrouilleopdracht”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Samen met onze strand- en fietspolitie hielden de vier ruiters een extra oogje in het zeil.” De Belgische politie te paard patrouilleert nog tot en met zondag in de villawijken in Knokke-Heist.

Belgisch-Nederlandse samenwerking

Voor het lokale politieteam was de samenwerking met de cavalerie niet de eerste kennismaking met de Nederlandse politie. “Ook bij de aanpak van overlast in uitgaansbuurten is er een nauwe Belgisch-Nederlandse samenwerking”, verduidelijkt Van Eenooghe. “Tijdens de vakantieperiodes vertoeven veel Nederlandse jongeren in Knokke-Heist. Bij overlastproblemen is het een meerwaarde om dan een gemengde patrouille op pad te hebben. Zo kan de Nederlandse agent meteen de identiteit van de jongeren controleren.” Ook in de toekomst sluit het politieteam geen verdere samenwerking uit.

Belgische politie te paard

De Belgische politie te paard maakt deel uit van de federale politie. De ruiters worden dikwijls ingezet ter ondersteuning van een lokale politiezone. “De ruiters zijn gemakkelijk aanspreekbaar, goed zichtbaar en uitermate geschikt voor preventief toezicht op locaties die met een politiewagen moeilijk bereikbaar zijn, zoals het strand, de duinen en fiets- en wandelpaden”, verduidelijkt Van Eenooghe.

Door de paardenpatrouilles komen paardenvijgen op de openbare weg terecht. Tussen de lokale politie en gemeentelijke reinigingsdienst zijn afspraken gemaakt om de straten proper te houden.