Op reis in de paasvakantie? Vraag afwezigheidstoezicht aan!

Tijdens je afwezigheid komt de politie dan in de mate van het mogelijke een kijkje nemen aan jouw woning. Dat gebeurt zowel overdag als 's nachts.

 

Wanneer problemen of onregelmatigheden worden vastgesteld, verwittigt de politie één van de contactpersonen die je hebt opgegeven. Wordt er niets vreemds vastgesteld, dan krijg je na je afwezigheid een mailtje van onze diensten met een overzicht van de tijdstippen dat de patrouilles zijn langsgekomen. Belangrijk is dan wel dat je een e-mailadres vermeldt in je aanvraag.

Tot ten laatste 7 dagen voor je vertrek kan je afwezigheidstoezicht aanvragen. Dit is heel eenvoudig aan te vragen via het e-loket van de politie. Wie over geen computer beschikt kan zich ook wenden tot een commissariaat om dit aan te vragen.

Vermeld in je aanvraag natuurlijk steeds de duur van je afwezigheid, maar ook een contactpersoon. Hoe meer gegevens je invult op de webapplicatie, hoe beter en gerichter de politie controle kan uitvoeren.

Hou er rekening mee dat het voor de politie niet haalbaar is om voor langere periodes vakantietoezicht te houden. De maximumperiode is 1 maand per aanvraag. En maximum 2 maanden per jaar, al uw aanvragen voor 1 jaar opgeteld. Indien je dus langer op reis bent, dien je zelf maatregelen te treffen. 

Komt er iets tussen en vertrek je toch niet op reis, maar je hebt het afwezigheidstoezicht al aangevraagd? Of je keert vroeger terug dan gepland? Laat het ons onmiddellijk weten! Zo moeten de patrouilles niet nodeloos langs komen.

Er zijn natuurlijk ook tal van preventieve maatregelen die je zelf kan nemen. Zorg onder meer voor een bewoonde indruk van je woning: vraag aan buren om de rolluiken te sluiten en te openen, om de brievenbus te ledigen,...