Opgepast inbrekers op pad

Het weekend van 17 en 18 augustus stelde de politie 5 inbraken vast in woningen, waarbij in 1 woning dieven ervandoor gingen met een buit van juwelen. In de 4 andere gevallen bleef het bij een poging.

Hoe gingen de dieven te werk?

De politie stelde afgelopen weekend 5 inbraken vast in woningen. Slechts in 1 woning gingen dieven aan de haal met een buit van juwelen, in de andere gevallen bleef het bij een poging. Telkens benaderen verdachten de woningen langs de achterkant, waarbij in 4 van de 5 gevallen de dieven binnen raakten via een raam, waarvan in 2 woningen het raam werd stuk gegooid en in de 2 andere woningen het raam werd geforceerd.

Aanpak politie?

De politie voert in de getroffen buurten ‘buurtonderzoeken’ uit. Zijn er zichtbare sporen dan vragen ze het laboratorium van de federale politie ter plaatse voor diepgaand sporenonderzoek.

Wat kan u zelf doen?

Stelt u vast dat er werd ingebroken in uw woning? Blijf kalm en raak niets aan om geen sporen te vernietigen (zowel binnen als buiten). Verwittig onmiddellijk de politie.

Wat kan u doen om inbraak te voorkomen? Begin bij een aantal goede gewoontes. Organisatorische maatregelen zijn vaak heel goedkoop en bovendien zo eenvoudig dat ze gewoon over het hoofd worden gezien. Een goed alarmsysteem is m.a.w. volstrekt nutteloos als ramen en deuren open blijven staan. Geef daarnaast uw woning een bewoonde indruk en vermijd tekenen van afwezigheid zoals een volgepropte brievenbus of neergelaten rolluiken overdag,…..

Ramen en deuren verstevigen, door bv. stevige sloten te plaatsen (mechanische maatregelen), maakt het potentiële inbrekers nog een stuk lastiger. Kies daarom voor kwaliteitsvol materiaal. Momenteel bestaat er een ruim gamma aan bouwkundige en elektronische systemen waarmee u uw woning kan beveiligen. Daarom raden wij u aan om advies in te winnen bij een diefstalpreventieadviseur. Richt u daarvoor best tot uw lokale politiedienst.

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Een gepaste nieuwsgierigheid voor wat er op straat en bij de buur gebeurt, is een nuttige maatregel om diefstal te voorkomen.

Stelt u verdachte zaken vast in uw buurt? Licht onmiddellijk de politie in via 101. Aarzel niet , de politie komt graag ter plaatse.