Zet je in voor verkeersveiligheid...word gemachtigd opzichter

Vorig jaar hebben al 8 mensen de opleiding tot gemachtigd opzichter doorlopen en helpen binnenkort voetgangers veilig de straat oversteken.

Enige tijd geleden  organiseerde de verkeerscel van de Politiezone Het Houtsche een opleiding "gemachtigd opzichter". We mochten acht kandidaat gemachtigd opzichters verwelkomen, die over het algemeen verbonden zijn aan een school gelegen ofwel in Beernem, Oostkamp of Zedelgem. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, dat handelt over wat een gemachtigd opzichter wel en niet mag doen, maar ook over plaats en oversteken van de voetganger, plaats en gedrag van de fietser, verkeerstekens, zien en gezien worden, gedrag van bestuurders tegenover voetgangers enz. Daarna volgt een praktische proef, waarbij de gemachtigd opzichter o.a. vertrouwd gemaakt wordt met de omgeving, de manier van optreden, en het stilleggen van het verkeer.

De diploma uitreiking door de respectievelijke burgemeester volgt nog. Na uitreiking van een dergelijk schriftelijk bewijs van aanstelling is de gemachtigd opzichter bevoegd om aanwijzingen te geven aan weggebruikers ter beveiliging van het oversteken van kinderen, scholieren, personen met een handicap of bejaarden, en in dit op het grondgebied van de hele politiezone. Niettegenstaande hij het verkeer mag tegenhouden, is hij toch niet gemachtigd om het verkeer te regelen.

Op zaterdag 21 september 2019 van 9u tot 12u gaat opnieuw een opleiding door, in het veiligheidsgebouw in de Siemenslaan 6 in Oostkamp.

Iedereen vanaf 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden, mits het volgen van een theoretische en praktische opleiding.

Interesse? Meer info bij de mobiliteitsambtenaar van uw gemeente of bij de politie.

Inschrijven kan onmiddellijk ten laatste tegen 16 september 2019 ofwel:

 • via mail naar verkeerscel@hethoutsche.be met de vermelding 'gemachtigd opzichter' en volgende gegevens:
  • uw naam
  • geboortedatum
  • uw woonplaats
  • uw telefoonnummer
  • en uw e-mailadres
 • Geef volgend inschrijvingsformulier af in uw gemeente of bij de politie.

gemachtigd opzichter