Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar - nietsvermoedend - te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak met een e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren".

Slachtoffer?

 

Tips om je niet in de val te lopen:

  • Volg nooit een link vanuit een e-mail of een sms
  • Controleer de afzender van een bericht. Ken je de afzender? 
  • Geef nooit je bankgegevens/codes door, ook niet telefonisch
  • Tips om verdachte e-mails te herkennen kan je hier nalezen.
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be. Ook een screenshot van je bericht kan je doorsturen.
  • Te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal te mooi!
  • Lees de folder Preventietips tegen internetcriminaliteit

Wees slimmer dan een phisher!

En installeer de app van Safeonweb. In die app wordt al het nieuws rond phishing verzameld. De app waarschuwt de gebruikers voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Zo blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. 

De informatie die de app verspreidt, is het resultaat van een nauwkeurige analyse van de duizenden berichten die Safeonweb dagelijks binnenkrijgt. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk.

De Safeonweb app wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store. Dit is een unieke samenwerking tussen alerte burgers en een snelle overheid.

Installeer de Safeonweb app en je hebt altijd actuele info op zak.

Lees meer op de website van Safeonweb of lees de folder Oplichters te slim af zijn? 3 x 5 tips om jezelf te beschermen.

VOORBEELDEN PHISHING

Een sms of een e-mail van itsme? Dat jouw itsme-account werd geblokkeerd? Met de vraag om je account opnieuw te activeren? Opgelet! De kans is groot dat het om phishing gaat! Itsme zal je nooit via een bericht vragen om je account te heractiveren. 

Lees meer op de website van itsme.

E-mail van de federale politie? Dat je opgeroepen wordt in verband met zedenfeiten? Het bericht komt zeer gewichtig en dwingend over. 

Hoe zie je bij deze e-mail dat deze vals is? Kijk naar het e-mailadres van de afzender. Komt helemaal niet overeen met wie het zogezegd verstuurd.

De politie zal je niet via e-mail contacteren indien je een misdrijf hebt begaan.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Het Houtsche via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.