Het is grijs met nevel en mist. Weet jij hoe je autolichten werken?

Het is grijs met nevel en mist. Weet jij hoe je autolichten werken?

mistlampen

We verduidelijken graag nog eens het verplicht gebruik van lichten bij voertuigen.

Een bestuurder van een wagen gebruikt 5 soorten lichten:

💡 Dimlichten: De standaardverlichting die je gebruikt als het donker is, bij slechte zichtbaarheid of in tunnels. De lichten vooraan én achteraan branden.

💡 Mistlicht: Alleen gebruiken bij slechte zichtbaarheid. Onterecht gebruik is hinderlijk en wordt beboet.

💡 Dagrijverlichting: Verplicht op alle nieuwe voertuigen: ze dienen om gezien te worden, niet om beter te zien. Enkel de voorste lichten branden.

💡 Grootlicht: Alleen gebruiken als er géén ander verkeer in de buurt is, anders hinderlijk en verboden.

💡 Parkeerlichten of standlichten die net zoals dagrijverlichting alleen dienen om gezien te worden door andere weggebruikers

Bij automatische verlichting: Vertrouw er niet op bij mist of slechte zichtbaarheid. Mist wordt vaak niet herkend door de sensors. Net als het rijden in een tunnel. Kies in die omstandigheden voor je dimllichten.

Wanneer gebruik je nu jouw mistlampen?

Mistlampen verhogen de zichtbaarheid op de weg, dit om een veilige afstand te houden en ongevallen te voorkomen.

Het gebruik van achtermistlichten is aan regels onderworpen cfr de wegcode KB 01/12/1975 art. 30.1.2°. Je moet de mistlampen achteraan inschakelen in de volgende situaties: wanneer mist of sneeuwval alsook zware regenval het zicht beperkt tot minder dan 100 meter. Bij niet gebruik kan een onmiddellijke inning van 116 euro uitgeschreven worden.

Maar als je ze gebruikt wanneer ze verboden zijn, kunnen ze vervelend zijn en ongevallen veroorzaken, ze hebben voor de achterliggende bestuurders een verblindend effect!