Politiezones Arro Ieper, Spoorkin en Grensleie ondertekenen samenwerkingsprotocol

De politie van de zones Arro Ieper, Spoorkin en Grensleie gaat voortaan op bepaalde domeinen samenwerken. Vrijdag 16/10/2020 ondertekenden de korpschefs en respectievelijke voorzitters van de politiecolleges daarvoor een samenwerkingsprotocol onder de noemer Grens-West.

Ondertekening samenwerkingsprotocol

Een samenwerkingsprotocol tussen verschillende politiezones is in West-Vlaanderen geen primeur. Brugge-Damme-Knokke-Heist en Riho, Vlas en Westkust ondertekenden eerder elk al zo’n overeenkomst. Bedoeling is door schaalvergroting extra voordelen te creëren. Bij Grens-West bleek de Franse grens een gezamenlijke bezorgdheid en waren er vroeger al punctuele samenwerkingen tussen de politiezones Grensleie en Arro Ieper. “Speerpunten van de overeenkomst zijn veiligheid en leefbaarheid, een lokaal sporenteam, de aanpak van grenscriminaliteit, de uitbouw van een lokale computer crime unit, digitaal onthaal op afspraak, samenwerking op IT-vlak en adviezen door een juridische cel”, aldus korpschef van de politiezone Grensleie Tony Halsberghe. “Dit akkoord zet de richtlijnen uit, maar zal verder evolueren en uitgewerkt worden.”

Dankzij de samenwerking kan er bijvoorbeeld ook samengewerkt worden voor de aankoop en uitwisseling van bijzondere middelen, zoals drones. Voor interventiepolitie betekent dit dat er wordt gewerkt met het principe van de snelst mogelijke hulp. Op vlak van verkeer vormt dit protocol een aanzet voor gecoördineerde acties en het uitwisselen van flitsvoertuigen.

Geen fusie

Tijdens crisissituaties en bij acute tekorten wordt er onderlinge ondersteuning voorzien. Elke zone blijft wel verantwoordelijk voor de invulling van de operationele basisdomeinen, maar kan bij overmacht dus op de partners rekenen. Grens-West is geen exclusiviteitsovereenkomst die samenwerking met andere partners uitsluit. Het is ook geen fusie: de eigenheid van elke zone blijft bewaard.

De politiezone Arro Ieper omvat Ieper, Poperinge, Mesen, Langemark-Poelkapelle, Moorslede, Heuvelland, Zonnebeke, Wervik, Staden en Vleteren. Menen, Wevelgem en Ledegem vormen de politiezone Grensleie. Veurne, Alveringem en Lo-Reninge vormen de politiezone Spoorkin. De korpschef van de politiezone Spoorkin Peter Billiouw was tot halfweg dit jaar nog directeur operaties bij de politiezone Grensleie. Ze tellen samen zo’n 420 operationele leden.https://www.hln.be/ieper/politiezones-arro-ieper-spoorkin-en-grensleie-ondertekenen-samenwerkingsprotocol~a1e303c0/