Infoavonden internetcriminaliteit

In de strijd tegen cybercriminaliteit is sensibilisering van onschatbare waarde. Daarom organiseert Politie Polder in september/oktober 2023 vier informatieavonden rond dit thema.

Infoavonden internetcriminaliteit

Criminelen gebruiken innovatieve technologieën en toepassingen om digitale of online misdrijven te plegen. Deze nieuwe vorm van misdrijf wordt soms ook algemeen internetcriminaliteit genoemd en doet zich voor wanneer het slachtoffer verbonden is - via een computer, een laptop, een mobiele telefoon (GSM) of tablet - met het internet.

Karakteristiek voor internetcriminaliteit is dat het niet beperkt wordt door tijd en ruimte. Iedereen kan op gelijk welk ogenblik van de dag, waar dan ook ter wereld, het slachtoffer worden van internetcriminelen. Daarenboven is het identificeren en opsporen van digitale misdadigers een bijzondere lastige opdracht voor de politie.

Er is een duidelijke toename van online-criminaliteit zoals informaticafraude, internetoplichting (bijv. door phishing), hacking en andere vormen van digitale misdrijven. Naast particulieren worden ook bedrijven (zoals ziekenhuizen) en overheidsdiensten het slachtoffer van online criminelen soms met tijdelijke sluitingen of wekenlange verstoorde dienstverlening tot gevolg.

In de strijd tegen cybercriminaliteit is sensibilisering van onschatbare waarde. Politie Polder heeft samen met de politiezones VLAS, RIHO en WESTKUST, die samen de WVL4 vormen, in 2021 een website over cyberpreventie (www.cyberpreventie.be) gelanceerd met de bedoeling om burgers te informeren over het fenomeen internetcriminaliteit (cybercrime).

De infoavonden worden gratis aangeboden met de steun van de respectievelijke stads- en gemeentebesturen en hebben plaats op onderstaande data , telkens om 19u:

  • Woensdag 13 september 2023 - Cultuurzaal De Balluchon, Moerestraat 19, Koekelare
  • Woensdag 20 september 2023 - Cultureel Centrum Kruispunt, Maria Doolaeghestraat 2, Diksmuide
  • Woensdag 27 september 2023 - Ontmoetingscentrum De Gildezaal, Schoolwegel 5, Kortemark
  • Maandag 2 oktober 2023 - Gemeenschapscentrum Jonkershove, Mgr. Schottestraat 1, Jonkershove (Houthulst)

Iedereen is welkom ongeacht het niveau van computerkennis. Vooraf inschrijven is niet nodig.