Safeonweb - Liggen jouw gegevens op straat? Check het nu!

Safeonweb

Veel internetgebruikers vragen zich af hoe cybercriminelen aan hun gegevens komen. Hoe kan het dat oplichters valse berichten naar mijn e-mailadres of telefoon kunnen sturen? Waar halen zij mijn gegevens? Daar zijn verschillende antwoorden op. Sommige criminelen gebruiken gewoon informatie die beschikbaar is op het internet. Denk maar eens na op welke plaatsen en platformen jouw gegevens allemaal circuleren.

Als je gebruik maakte van een website of een online dienst en die werd gehackt, dan kunnen je gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer en zelfs wachtwoorden) op het internet belanden. Het gebeurt dat bekende en op het eerste zicht veilige websites het slachtoffer worden van een hacking of gegevensdiefstal: een webshop waar je een aankoop deed, een afsprakenplatform dat je gebruikte om een afspraak bij de dokter te boeken of zelfs Facebook en LinkedIn. De gestolen gegevens worden verkocht op het ‘darkweb’ aan allerhande cybercriminelen die ze dan gebruiken om je berichten te sturen.

Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het ‘darkweb’?  Je kan dat zelf nakijken via de website Haveibeenpwned.  Deze dienst is ontworpen door een cyberbeveiligingsonderzoeker van Microsoft om slachtoffers van gegevenslekken te informeren en te helpen. Je kan zowel je e-mailadres als telefoonnummer ingeven en dan vertelt Haveibeenpwned of je gegevens voorkomen in een gegevenslek. Ze gaan zelfs een stapje verder en vertellen via welk platform dat was en welke data gelekt zijn.

Wat moet je doen als je merkt dat je gegevens gelekt zijn?

Je gegevens weer laten verdwijnen van het internet is onmogelijk.  Wat je wel snel kan en moet doen is de wachtwoorden die je gebruikte op de getroffen platformen onmiddellijk veranderen.  Als je hetzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen gebruikt, wat wij stellig afraden, dan moet je het overal veranderen.

Je accounts beter beschermen

Om je accounts beter te beschermen raden wij aan om tweestapsverificatie te gebruiken waar dat kan en om gebruik te maken van een wachtwoordkluis.