CORONA UPDATE 20 JULI - RESPECTEER DE REGELS !!

Stijging aantal nieuwe coronabesmettingen: meer controle noodzakelijk!

Niet iedereen heeft de versoepeling van de Coronamaatregelen goed begrepen. De stijging van het aantal besmettingen in West-Vlaanderen is daar helaas een gevolg van. Hoewel in winkels het dragen van een mondmaskers verplicht is, horecamedewerkers een mondmasker moeten dragen en de afstandsregels duidelijk zijn, toch blijkt in de praktijk een grote laksheid in de naleving van deze elementaire en belangrijke regels.Veel mensen geven een creatieve invulling aan hun contacten binnen hun bubbel, zijn ervan overtuigd dat het coronavirus een ver-van-m’n-bedshow is en denken dat zij zelf wel kunnen bepalen hoe en wanneer welke regels worden nageleefd, als ze dat al doen. De werkelijkheid toont helaas een ander beeld, bewijze hiervan de voortdurende en snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen.Hoewel de situatie momenteel niet dramatisch is, toch is het de hoogste tijd om de noodzakelijke regels af te dwingen. De politie zal daarom actief controleren op de naleving van de essentiële Coronaregels.

Korpschef Johan Geeraert van PZ Polder: “Wie het nu, na 4 maanden, nog altijd niet begrepen heeft, leeft duidelijk onder een steen. We waarschuwen voortaan niet meer, maar we gaan verbaliseren. Wie het daarmee niet eens is mag het op de rechtbank gaan uitleggen. Onze volksgezondheid is te belangrijk!”

Ook de naleving van het sluitingsuur blijft een heikel punt. Veel uitbaters nemen hier klaarblijkelijk een loopje mee. Ook hier zijn de regels nochtans duidelijk. Voorts blijkt het moeilijk om bij feestjes op café of zelfs bij privébijeenkomsten de deelnemers op hun plicht te wijzen. Eens de alcohol rijkelijk vloeit blijken veel feestvierders uiterst laks te worden. In ieders belang moet er dus meer gecontroleerd worden.

“We kunnen moeilijk van elke “bubbel” het aantal mensen gaan tellen en ook voor de naleving van de afstandsregels gebruiken we geen meetlat. Anders is dat met sluitingsuur, mondmaskers, hygiënemaatregelen. We roepen iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen, anderen aan te spreken op hun gedrag en desnoods de politie in te schakelen”, aldus nog de korpschef.

De politie zal in ieder geval meer en repressief controleren.