Pas op voor diefstal uit bestelwagens!

De provincie West-Vlaanderen (Gouverneur Carl Decaluwé), in samenwerking met Unizo en de Bouwunie,  lanceerde  opnieuw de campagne tegen diefstal van werfmateriaal uit bestelwagens. De preventiecampagne "Maak van je camionette geen etalage"

Met affiches en folders met preventietips willen de initiatiefnemers zelfstandige aannemers bewust maken van eenvoudige maatregelen om zich te beschermen tegen diefstal en inbraak.

Uiteraard ondersteund onze politiezone maar al te graag dergelijke campagne. Ook de maatregelen en tips uit deze folder kunnen helpen om diefstal van je camionette, materiaal of machines te voorkomen. Lichte bestelwagens of camionettes van zelfstandige ondernemers vormen hierbij een favoriet doelwit. Zet je materiaal en machines niet in de etalage en vooral sensibiliseer jouw personeel.

  • Wek bij uw medewerkers een risicobewustzijn op voor mogelijke verliezen ten gevolge van diefstal. Wat is de kostprijs van de machines, de materialen … kortom een geladen camionette is hoeveel waard.
  • Maak medewerkers (mede)verantwoordelijk voor het beheer van de goederen en het afsluiten van de werf. Informeer hen, sensibiliseer hen! Geef hen verantwoordelijkheid. Op een bouwwerf is iedereen evenveel verantwoordelijk.
  • Leg intern beveiligingsmaatregelen vast in de vorm van instructies en afspraken. Spreek deze afspraken duidelijk door met uw medewerkers. Alles moet immers werkbaar blijven. Spreek ook af wat te doen bij diefstal, hoe klein ook.
  • Zorg voor een goed sleutelbeheer (ook dit is van essentieel belang!). Stel bijvoorbeeld een verantwoordelijke aan voor het beheer van de sleutels die in omloop zijn op de bouwwerf. Deze verantwoordelijke geeft de sleutels aan de bevoegde personen en hij neemt ze nadien weer terug.
  • Parkeer je camionette thuis bij voorkeur in de garage of op een andere veilige plaats. Moet je toch op de oprit parkeren? Plaats je camionette dan met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen de (garage)poort of een muur.
  • Sluit je camionette altijd zorgvuldig af, zowel thuis als op de werf. Op de werf parkeer je best met de laaddeuren in de richting van de werf. Laat de laaddeuren nooit openstaan, ook al moet je voortdurend laden of lossen. Laat kostbare werktuigen en machines niet (zichtbaar) in je camionette liggen.
  • Plaats eventueel extra sloten op de schuifdeur en indien mogelijk barricadeer de achterdeuren door een slot te plaatsen op de trekhaak.
  • Plaats jouw camionette steeds op een goed verlichte plaats en activeer ook het stuurslot.
  • Breng een specifiek kenteken of persoonlijk kenmerk aan, liefst met onuitwisbare inkt of verf. Het maakt je materiaal uniek en ook voor potentiële dieven veel minder interessant, want moeilijk om door te verkopen. Eens teruggevonden, kan gemerkt materiaal ook sneller worden terugbezorgd.
  • Noteer altijd het serienummer en alle specifieke kenmerken van je materiaal en machines. Neem foto’s, noteer merk en type en hou zo een inventaris bij. Dit is de beste manier om, bij diefstal, correct en volledig aangifte te doen bij de lokale politie. Zij kunnen op hun beurt hiermee ook gerichter onderzoek voeren.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 051/51.00.00.