Aangifte camerabewakingssyteem is verplicht

De uiterste datum voor aangifte verzet naar 31 december 2021

Na de herziening van de Camerawet van 21 maart 2007 hadden de eigenaars van een of meer bewakingscamera's tot 25 mei 2020 de tijd om hun camera('s) via het nieuwe aangiftesysteem aan te geven: www.aangiftecamera.be. Deze termijn is nu verlengd tot 31 december 2021.

Verschillende aangiftes konden niet worden gedaan binnen de termijn, d.w.z. voor 25 mei 2020, door technische problemen en moeilijkheden veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus.

Daarom heeft de Kamer een wet aangenomen die deze overgangsperiode verlengt tot en met 31 december 2021.

Wat houdt dit precies in?

  • De aangiften zijn verplicht;
  • De aangiften van de bewakingscamera's zijn volledig gratis;
  • Wil je een nieuw camerabewakingssysteem installeren? Geen probleem! Je kan jouw systeem aangeven op de nieuwe applicatie, uiterlijk de dag vóór de ingebruikneming, zoals wettelijk voorzien.
  • Jouw bewakingscamera’s waren reeds aangegeven op het elektronisch loket van de CBPL? Om jouw gegevens bij te werken, moet je jouw camera's eveneens aangeven op deze nieuwe applicatie. Er werd een overgangsperiode voorzien om je de tijd te geven dit te doen; je hebt dus tot uiterlijk 31 december 2021 om in orde te zijn wat dit punt betreft.
  • Je moet erop toezien dat jouw aangifte steeds up-to-date is, door deze tenminste jaarlijks te valideren.

Uitzondering

In de wet wordt er voorzien in een uitzondering voor de burger die in zijn eigen woning een bewakingscamera installeert voor persoonlijk en huishoudelijk gebruik. Hij zal geen aangifte moeten doen, noch een register moeten invullen of een pictogram moeten gebruiken (wat niet betekent dat men personen mag filmen zonder hun toestemming).

Wat heb je nodig om een nieuwe aangifte in te dienen?

Voor de toegang tot het elektronisch loket dien je jezelf te identificeren door middel van jouw elektronische identiteitskaart, een burgertoken of een unieke veiligheidscode via een mobiele app. Indien je een aangifte wil indienen voor een rechtspersoon, is het dus nodig om deze te kunnen vertegenwoordigen.

Meer informatie

https://www.besafe.be/nl/nieuws/bewakingscameras-uiterste-datum-voor-aangifte-verzet-naar-31-december-2021

 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 089 47 47 47.