Persoverzicht van vrijdag 28 januari 2022

Feiten van 27-01-2022 om 6 uur tot 28-01-2022 om 6 uur

Willebroek, Molenstraat: Diefstal uit een werfcontainer. Zonder sporen van braak na te laten wordt de container betreden. Nadeel: gereedschap (zaag-, boor- en slijpmachine, batterijen, laspost en meetinstrumenten)

Mechelen, Nattehofstraat: Inbraak in een woning. Achteraan de woning wordt een raam beschadigd. Het pand wordt betreden en doorzocht. Nadeel: laptop.

Mechelen, Dorpstraat: Inbraak in een feestzaal. De deur van de zaal wordt beschadigd. Het pand wordt betreden en doorzocht. Er wordt niets gestolen.

Politiesuccessen

Mechelen, Goudbloemstraat: Dinsdagochtend 25 januari 2022 omstreeks 02.45 uur stelt een buurtbewoner vast dat de slotvaste fiets van een overbuur wordt meegenomen door een onbekende man. Wanneer de getuige op de man roept laat deze de fiets vallen en neemt hij te voet de vlucht. De alerte buurman verwittigt onmiddellijk de politie.

Bij nazicht in de directe omgeving treft een interventieploeg korte tijd later in de Leliestraat een man aan die voldoet aan de persoonsbeschrijving. Hij verplaatst zich te voet met een fiets aan de hand. Over de herkomst van dit rijwiel geeft de man, die een zenuwachtige indruk geeft, een onsamenhangend verhaal. (Een halfuurtje eerder zag hij de fiets staan met een bordje ‘gratis mee te nemen’ …  Doch, de man weet zich de trefplaats niet meer te herinneren.)   

De 42-jarige Mechelaar wordt voor verder onderzoek overgebracht naar het commissariaat en ter beschikking gesteld van het parket. De kniptang die hij op zak heeft wordt in beslag genomen.

De damesfiets met een kinderzitje die de man aan de hand had wordt in beslag genomen.   
De eerder gestolen fiets, die werd achtergelaten door de verdachte toen hij betrapt werd door de buurman, wordt terug aan het slachtoffer overhandigd.

 

Mechelen, Stationsstraat: Dinsdagnamiddag 25 januari 2022 omstreeks 17.15 uur ontvangen wij de melding dat een man over het hek van de fietsenstalling onder de Postzegelbrug is geklommen en nu fietsen aan het manipuleren is.

Korte tijd later komt onze interventieploeg ter plaatse en zien onze collega’s dat een man die voldoet aan de persoonsbeschrijving bijzondere interesse heeft in de aanwezige tweewielers. Wanneer de man onze inspecteurs opmerkt begeeft hij zich naar de uitgang van de stalling, waar onze collega’s de man intercepteren.

De 25-jarige man, afkomstig uit Estland, geeft een onsamenhangend verhaal voor zijn aanwezigheid in de stalling en wordt voor verder onderzoek overgebracht naar het commissariaat en ter beschikking gesteld van het parket.  Betrokkene verblijft illegaal in ons land en is gekend voor eerdere feiten.

Onderzoek aan de hand van getuigenverklaringen en camerabeelden toont aan dat de man gepoogd heeft een elektrische herenfiets te stelen, wat hem niet gelukt is (fietsslot werd wel beschadigd) en eerder op de dag het fietsslot van een damesfiets wist los te wrikken.

Navolgend recherchewerk leert ons dat de man al voor zeker vijf andere fietsdiefstallen (elektrische fietsen en mountainbikes), een diefstal van onderdelen en een poging fietsdiefstal, tijdens de afgelopen twee maanden in de stationsomgeving in Mechelen, in aanmerking komt.

Betrokkene verscheen donderdag voor de onderzoeksrechter die de man heeft aangehouden en liet opsluiten in de gevangenis van Mechelen

Burgemeester stad Mechelen, Alexander Vandersmissen: “Andermaal twee fietsendieven die van de straat worden geplukt. Knap opsporingswerk van onze politiemensen aan de hand van onder meer een alerte buurtbewoner, camerabeelden en gerichte controles. Als stadsbestuur en politie blijven we actief inzetten op een veilige fietsstad.”

 

 

Persoverzicht