Wees alert voor valse bankmedewerkers!

De politie Limburg Regio Hoofdstad waarschuwt voor een oplichtingsvorm waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers of medewerkers van Card Stop. De afgelopen dagen zijn er minstens vijf slachtoffers uit Hasselt, tussen de 60 en 80 jaar oud, telefonisch benaderd door valse medewerkers die beweerden dat er iets mis was met hun bankrekening. Er werd hen meegegeven dat er snel een medewerker langs zou komen om dit probleem op te lossen.

Politie LRH

De politie LRH waarschuwt voor een golf van oplichting waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers of medewerkers van Card Stop. Deze oplichters benaderen slachtoffers via telefoon en beweren dat er problemen zijn met hun bankaccount. Vervolgens melden zij dat 'medewerkers' bij het slachtoffer thuis langs zullen komen om de kwestie te regelen. Vrijwel onmiddellijk na het telefoontje verschijnen deze zogenaamde medewerkers aan de deur.

Deze oplichters hebben als doel de bankkaart en de bijbehorende pincode van het slachtoffer te bemachtigen. Ze richten zich vaak op oudere inwoners in de hoop hen makkelijker te kunnen misleiden. De afgelopen dagen werden minstens vijf slachtoffers benaderd en opgelicht door 'medewerkers'. De slachtoffers zijn allemaal woonachtig in Hasselt en zijn tussen de 60 en 80 jaar oud. In totaal bedraagt het nadeel meer dan 4.000 euro. 

Wat kan je zelf doen? 

  • Wees alert: Wanneer je een telefoontje krijgt met de boodschap dat er een verdachte transactie plaatsvond op je betaalrekening en dat bankmedewerkers naar je woonplaats zullen komen, beëindig dan onmiddellijk het gesprek. Geef vooral geen persoonlijke info mee! Geen enkele bank zal een medewerker naar je woning sturen om financiële zaken te regelen. Dit is een duidelijke indicatie van een oplichtingspoging.
  • Controleer: Neem zelf contact op met je bank via het officiële telefoonnummer dat op de website van je bank staat om te controleren of er daadwerkelijk een probleem is met je account.
  • Geen toegang verstrekken: Als er zogenaamde medewerkers voor je deur staan, laat ze niet binnen en geef hen nooit je bankkaart of pincode. Echte bankmedewerkers zullen hier nooit achter vragen.
  • Informeer oudere familieleden: Breng oudere familieleden en vrienden op de hoogte van deze oplichtingsvorm zodat zij extra alert zijn en niet in de val lopen.
     

Werd je toch slachtoffer? 

Neem contact op met je bank en kom dan zo snel mogelijk een aangifte doen in het dichtstbijzijnde politiekantoor.

 

Labels