10_Wees niet naïef, deel je rekening nooit met een dief

Door middel van een nieuwe preventiecampagne willen wij waarschuwen voor de gevolgen van het ‘uitlenen’ van je bankrekening aan onbekenden.

Scancode

Oplichters benaderen jou via de meest toegankelijke manieren: het internet, advertenties om ‘snel geld te verdienen’ of het spelen van een spel. Jouw bankrekening is voor oplichters immers goud waard. Zij hebben jouw rekening nodig om hun slachtoffers te kunnen bestelen. Maar vergeet niet dat je bankkaart of bankgegevens even uitlenen grote gevolgen kan hebben.

Hoe gaan de oplichters te werk?

Cybercriminelen laten hun buit toekomen op jouw rekening. Daarna schrijven ze het over naar een andere rekening of moet jij het voor hen afhalen aan een bankautomaat. Hiervoor beloven ze jou een mooie vergoeding.

Personen die hun bankrekening laten gebruiken door criminelen noemen we geldezels. Word je als geldezel gepakt door de politie? Dan riskeer je een fikse geldboete en zelfs een gevangenisstraf. Daarnaast kan de rechter ook beslissen dat je mee moet opdraaien voor de schade van het slachtoffer.

Wees dus niet naïef en deel je rekening nooit met een dief!

Campagnebeeld geldezels