Nigeriaanse oplichting

In dit geval wordt het slachtoffer gecontacteerd door iemand uit het buitenland:

  • de erfgenaam van een bekend persoon of een bedrijfsleider;
  • een "ziek" persoon die zich over zijn verleden beklaagt en/of geen erfgenaam heeft;
  • een bankbediende die een verloren som geld heeft ontdekt;

Allen beschikken ze over een grote som geld die ze stiekem het land willen uitkrijgen. De oplichter belooft aan het slachtoffer een percentage van het totaalbedrag als dank voor de hulp. Die hulp bestaat uit het voorschieten van allerlei kosten (advocaatskosten, notariskosten, douanekosten, kosten om de autoriteiten om te kopen, enz.).

Telkens het slachtoffer betaalt, duiken er nieuwe kosten op. Uiteraard wordt de beloofde som geld nooit uitbetaald.

Wij raden je aan nooit op dergelijke e-mails te antwoorden en ze, na het verzamelen van de nodige gegevens, van jouw computer te verwijderen.

Slachtoffer?

  • Breng je bank op de hoogte.
  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Indien er communicatie met de oplichter via e-mail geweest is, breng dan zeker een outprint van de e-mailheaders of berichtkoppen mee bij jouw aangifte. Je kan hier meer informatie vinden over hoe je deze informatie kan genereren. Met deze informatie kunnen de politiediensten bij de provider of e-mailhost gegevens opvragen van de eigenaar van het betreffende e-mailadres.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Voer En Dijle via het contactformulier of telefonisch via 016 55 13 55.