Veilig Surfen: Foto's van bekende mensen gebruikt voor oplichting

De FOD Economie heeft 147 meldingen gekregen van reclame waarbij investeringen met gegarandeerde hoge interesten werden aangeprezen. Foto's van bekende gezichten worden zonder toestemming gebruikt om vertrouwen te wekken. Voorzichtigheid is geboden! 

Veilig Surfen: Foto's van bekende mensen gebruikt voor oplichting

De FOD Economie waarschuwt ons: valse advertenties waarbij gebruikgemaakt wordt van de identiteit van bekende mensen verschijnen op sociale media. "De economische inspectie heeft met name 147 meldingen van reclame ontvangen waarbij doorgaans investeringen met gegarandeerde hoge interesten werden aangeprezen. Het gaat daarbij meestal om cryptomunten zoals bitcoin. Het gezicht van bekende mensen wordt daarbij gebruikt om ons vertrouwen te wekken en ons te overtuigen dat we niet moeten twijfelen", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert.  

De identiteit van François de Brigode, Laurent Mathieu, Félicien Bogaerts, Stromae, Sandrine Corman, Sara de Paduwa, Maria Del Rio en Angèle werd gebruikt om financiële investeringen, schoonheidsproducten of afslankcapsules aan te bieden. "Wanneer je op de berichten reageert, word je doorgestuurd naar een site met de zogezegde getuigenis van die bekende mensen, die aangeven dat ze blij zijn met de belegging of met de ontwikkeling van hun eigen schoonheidsproducten", aldus de commissaris van de Federal Computer Crime Unit. 

Slechte kwaliteit of geen enkel spoor meer 

De bezoekers maken dus een account aan en storten de gevraagde bedragen. Wie dacht grote winsten te maken, krijgt geen nieuws meer en wie producten besteld had, krijgt te maken met abonnementskosten of met producten van slechte kwaliteit. "De FOD Economie vraagt ons dus om niet in te gaan op die aanlokkelijke advertenties, om de algemene voorwaarden en de inhoud van de contacten aandachtig te lezen en om informatie in te winnen over die adverteerders.

Een laatste tip: deel geen persoons- of bankgegevens mee. En aarzel niet om die inhoud te melden op de site meldpunt.belgie.be. 

 

 

 

Link FOD Economie: https://news.economie.fgov.be/182145-let-op-voor-nepadvertenties-op-sociale-media