Teamwork van de bovenste plank

Als je collega voor jou door het vuur gaat (en jij voor hem)

Teamwerk is van groot belang bij de politie, zeker bij de elitetroepen van DSU, de Directie Special Units. Je weet wel, de zwaarbewapende eenheden die je soms in het televisiejournaal ziet bij gijzelingen of ontvoeringen, vroeger ook wel de groep 'Diane' of het Speciaal Interventie Eskadron genoemd. "Je gaat voor mekaar door het vuur, maar je weet dat je collega achter je dat voor jou ook zal doen."

DSU

MARK Magazine sprak met iemand die al jarenlang deel uitmaakt van de special units, de speciale eenheden van de Federale Politie die in specifieke omstandigheden tussenbeide komen. Denk aan ontvoeringen of gijzelingen. Of denk aan de actie in Verviers waarbij terreurverdachten werden opgespoord. "Dergelijke interventies springen het meest in het oog, ook omdat ze in de media opduiken. Al zijn er ook nog heel wat andere, zoals bij arrestaties of huiszoekingen. Deze laatste zijn soms gepland, maar soms worden wij opgeroepen voor een dringende tussenkomst. Je weet nooit wanneer zoiets gebeurt en elke keer is anders", vertelt het DSU-lid.

Criteria

De criteria om deel uit te maken van dit eliteteam - voor velen een jongensdroom - zijn divers. "Leden moeten uiteraard lichamelijk perfect in orde zijn. Zo worden ze geselecteerd op basis van fysieke proeven, waar bijvoorbeeld een gevecht bij hoort. Ze draaien ook een testweek mee met ons." Anderzijds is er natuurlijk het mentale aspect. "Je moet uiterst stressbestendig zijn. Ook daar peilen de proeven naar. Bijvoorbeeld door op hoogte of andere omstandigheden stresssituaties te simuleren", vertelt hij.

Een ander belangrijk aspect is het sociale. Enerzijds heeft een job bij de speciale eenheden een impact op je gezinsleven. "Je moet beschikbaar zijn, ook op momenten dat dit niet vanzelfsprekend is. Al kun je de job perfect combineren met een gezin", weet hij. Voorts is er het sociale aspect binnen het team zelf. "Je moet echt een groepsdier zijn", vindt hij. "Door jarenlange ervaring en training zijn wij allemaal perfect op elkaar afgestemd", klinkt het. "En ook al is onze job bloedernstig, wij kunnen als groep ook veel plezier maken."

Alles begint bij vertrouwen

Cruciaal is natuurlijk het vertrouwen. Daar wordt bij de opleiding en selectieproeven op getest, bijvoorbeeld via simulaties van interventies. "Je merkt tijdens die tests en de eerste interventies al snel of je met iemand te maken hebt waar je op kunt bouwen", klinkt het. "Je moet er 100 procent zeker van zijn dat je op je collega kunt rekenen. Dat geldt bij andere beroepen natuurlijk ook, maar bij ons gaat het wel om specifieke situaties, die soms levensbedreigend kunnen zijn", vertelt hij. "Je gaat voor mekaar door het vuur, maar je weet dat je collega achter je dat voor jou ook zal doen. Wij hebben al mensenlevens gered, en inderdaad ook al die van collega's."

Tekst: William Visterin

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Mark Magazine 31