EU Most Wanted: zedendelinquenten in het vizier

De website www.eumostwanted.eu hoeven we niet meer voor te stellen. Hij bundelt de meestgezochte criminelen van Europa waarvan er al enkele tientallen konden worden gearresteerd dankzij het gezamenlijke werk van Europol en de verschillende Europese politiediensten. Dit jaar start een nieuwe shockcampagne. Ze focust op criminelen die worden gezocht wegens gewelddadige seksuele agressie. Op de lijst staat ook een Belg, gekozen door ons Fugitive Active Search Team (FAST). Tekst en uitleg krijgen we van commissaris Gerry Van Loock, hoofd van het FAST. 

Gemiddeld om de twee minuten, zo vaak krijgt de politie in een land van de Europese Unie een melding binnen van gewelddadig seksueel geweld. Een meer dan zorgwekkend cijfer. 

Tegenover die realiteit hebben Interpol en de verschillende Europese politiediensten besloten om tot actie over te gaan. 

Duitsland, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en ons land bundelen de krachten via de website www.eumostwanted.eu

Hier zijn de gezichten te zien van Europese criminelen die schuldig zijn bevonden aan gewelddadig seksueel geweld. Daaronder ook een Belg: Yumbi Saliboko, een recidivist die tot bijna 13,5 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, onder meer voor twee feiten van verkrachting. "Dit soort communicatiecampagnes is voor ons cruciaal. Ze geven de voortvluchtigen een waarschuwing, een signaal dat we hen zoeken, dat ze niet op hun beide oren kunnen slapen. Voor de slachtoffers is het ook belangrijk om hen te tonen dat we hen niet vergeten, ook al zitten de daders nog niet achter de tralies", vertelt commissaris Gerry Van Loock, hoofd van het Fugitive Active Search Team (FAST) dat over de hele wereld voortvluchtigen opspoort. 

Enkele voorwaarden 

Voor een crimineel op de Europese website of op de Belgische versie www.mostwanted.federalpolice.be verschijnt, moet hij onder meer zijn berecht en tot meer dan 5 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld. "De bekendmaking van de gezochte crimineel moet vooral een meerwaarde bieden aan het onderzoek, zonder het in gevaar te brengen ..." Dankzij de Belgische website konden al 16 criminelen worden ingerekend. Voor de Europese versie staat de teller al op meer dan 70 arrestaties. 

De slogan van de nieuwe EU Most Wanted-campagne is “It is happening now, every two minutes” (“Het gebeurt nu, elke twee minuten”). Voor Gerry Van Loock en zijn team ligt het zeer gevoelig. "Zedenfeiten zijn voor mij onaanvaardbaar. Hoe valt het te rechtvaardigen dat er wordt geraakt aan de fysieke integriteit van een persoon, laat staat aan die van een kind?", aldus Gerry Van Loock. Aarzel dus niet om zelf in actie te komen en deel de pagina www.eumostwanted.eu en onze visuals die op onze sociale media worden verspreid! Iedereen kan meehelpen om deze criminelen in de boeien te slaan!