Veilig Surfen: De invloed van hyperconnectiviteit op je gezondheid

Begin oktober hadden we het over de campagne van het Centrum voor Cybersecurity België dat ons verzocht op onze digitale gezondheid te letten. Maar brengt de digitalisering ook geen risico's met zich mee voor onze algemene gezondheid?

 

 

Een Franse enquête van april jongstleden waaraan zo'n 1033 personen ouder dan 18 deelnamen, toont duidelijk een impact op ons welzijn.

Van de respondenten zegt 38 % een beetje verslaafd te zijn aan hun connected devices en 29 % volledig!

Het gaat om een enquête van de Franse stichting April die onder meer aan gezondheidspreventie doet.

Een arts die lid is van de raad van bestuur legt uit dat deze enquête de tendens van 'hyperconnectiviteit' bij de Fransen bevestigt. En wat het geval is voor onze buren, is dat zeker voor heel wat Belgen.

Deze arts wijst op de gezondheidsrisico's, meer bepaald op het vlak van slaap, voeding en lichaamsbeweging.

Volgens de respondenten heeft hun schermverslaving wel degelijk een negatieve impact: 57 % wijst op een tekort aan lichaamsbeweging,

56 % op een slechte slaapkwaliteit en 76 % op een vermindering van hun zicht.

Hoeveel tijd brengen ze voor hun schermpjes door? Het antwoord is gemiddeld 4 uur en 22 minuten per dag en in de leeftijdsgroep 18-34 jaar is dit zelfs 6 uur en 38 minuten!

De grote merken zijn zich bewust van deze impact en beginnen daarom oplossingen aan te bieden. Zo introduceert Apple naar aanleiding van de recente update van zijn besturingssysteem voor zijn smartphones en tablets de nieuwe tool 'Screen Time'. Via deze tool ontvang je meldingen over het aantal keren dat je je telefoon of tablet hebt gebruikt en de tijd die je op applicaties of het web hebt doorgebracht.

Het nieuwe besturingssysteem Android P van Google geeft je ook toegang tot je gebruiksstatistieken en maakt het mogelijk het gebruik van bepaalde applicaties te beheren. Er is ook nog de Wind Down-functie om je slaapkwaliteit te verbeteren.